Partidul Democrat a reusit ieri o lovitura de senzatie, in urma unui schimb politic spectaculos. Astfel, dupa ce Teodor Atanasiu si-a dat ieri demisia din functia de ministru (ce-i drept, suspendat) al Ministerului Apararii Nationale, la doar cateva minute a fost facut anuntul potrivit caruia noul sef al Armatei este democratul Sorin Frunzaverde. Liberalii nu au avut nimic impotriva, ei capatand in schimb functia de comisar european, pentru care a si fost desemnat Varujan Vosganian. Acesta este rezultatul unor negocieri directe intre liderii PNL si cei ai PD, cei din urma parand totusi cei mai castigati din aceasta afacere. Si asta din simplul considerent ca viitorul comisar european este prin definitie apolitic si apatrid, lui Vosganian fiindu-i interzis sa promoveze in Comisia Europeana interesele Romaniei sau ale PNL.
In aceasta situatie, postul european acaparat de liberali are doar un rol decorativ, fiind vorba de o lovitura de imagine dar nimic mai mult. In schimb, democratii s-au mai ales cu un minister si inca unul extrem de important. Iar daca ne gandim la faptul ca Basescu are deja in subordine cele mai importante servicii secrete, reusita democratilor aduce de fapt in curtea Cotroceniului si Armata, seful statului avand acum control absolut asupra a tot ce inseamna aparat politienesc (prin ministerul condus de democratul Blaga), armata si servicii secrete in Romania. Le convine sau nu, liberalii au pierdut un minister, castigand in schimb oarece prestanta europeana. Nu se stie cu ce ii va ajuta acest portofoliu in viitoarele lupte electorale, cert este ca democratii au devenit efectiv mai puternici. Retragerea lui Atanasiu s-a petrecut in imprejurari de-a dreptul patetice, liberalul trebuind sa faca fata situatiei penibile de a-si prezenta demisia chiar de Ziua Armatei. "Cu ocazia Zilei Armatei Romane, felicit militarii si familiile acestora. Tot astazi (ieri- n.red.), se implinesc 44 de zile de la suspendarea mea din functie. Presedintele Basescu refuza sa respecte legea si sa isi retraga decretul de supendare. Cel mai inteligent cedeaza si sunt nevoit sa imi prezint demisia. Mi-am depus demisia in fata premierului", a sunat mesajul lui Atanasiu.

Lucian Bolcas: "Scenariu sud-american de lovitura de stat prezidentiala"

Dupa numai doua ore, Emil Boc anunta de la Cluj numele inlocuitorului lui Atanasiu, respectiv democratul Sorin Frunzaverde, un om care are "capacitatea de a lua din mers intregul minister care s-a aflat in stare de provizorat" si cu atu-ul profesionalismului, probat prin aceea ca a mai fost ministru al Apararii, in guvernarea CDR, cu rezultate destul de bune la acea vreme. Concomitent, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta in sedinta de Guvern ca viitorul comisar european al Romaniei este colegul sau de partid, Varujan Vosganian. Acesta face parte din categoria rara a politicienilor absolut impecabili din punct de vedere moral si profesional, dincolo de contextul in care a fost numit putandu-se afirma ca Vosganian reprezinta solutia perfecta pentru o astfel de functie. Se pare ca mutarea democratului Frunzaverde la Armata contra liberalului Vosganian la Comisia Europeana a fost pecetluita in cursul diminetii de ieri, in urma unei intalniri tete- a- tete intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, urmata de o intrevedere fulger intre premier si democratii Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu. Dupa cum era de asteptat, opozitia a reactionat virulent la ceea ce ea a numit a fi trocul politic dintre PNL si PD. Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca presedintele Basescu si-ar fi depasit atributiunile in urma perfectarii acestui targ, dar cel mai plastic in exprimare a fost vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. "Procedura e foarte importanta daca tinem seama ca ministrul Apararii nu a fost decat un element in indepartarea procurorului general, a sefilor serviciilor secrete si evident a armatei. S-ar parea ca ne-am afla in fata unui scenariu sud-american de lovitura de stat prezidentiala", a declarat liderul PRM.