In contextul crizelor si esecurilor din PNL, democratii nu au ratat ocazia de a se lauda, inca o data, ca au fost principalele motoare ale integrarii, ba chiar au aratat interes fata de romanii din strainatate pentru a-si putea asigura si succesul alegerilor europarlamentare, in cazul in care vor candida pe liste separate.

Ministrul Integrarii europene, Anca Boagiu, a declarat sambata, la Consiliul de Coordonare Judetean al PD Galati, fara modestie, ca integrarea la termen a Romaniei in UE a fost dusa la capat prin "activitatea intensa a ministrilor PD". "Nu spun povesti in acest moment: din numarul mare al ministrilor care au lucrat pentru atingerea acestui deziderat, numai doi sunt ai PNL: ministrul Finantelor si ministrul Agriculturii", a explicat Anca Boagiu. In ce priveste indeplinirea la timp a tuturor angajamentelor luate de Romania pana la 1 ianuarie 2007, ministrul Integrarii a recunoscut ca 10% din legislatia ce trebuia modificata e in continuare neconforma normelor UE, desi sustinuse initial ca armonizarea legislativa a fost finalizata. Mai mult, Boagiu a spus ca acest aspect va fi remediat pana la sfarsitul anului, sugerand ca actuala guvernare nu intarzie cu nimic.
PD asteapta limpezirea apelor din PNL
Totodata, presedintele PD, Emil Boc, a declarat la Galati ca PD va decide daca va merge sau nu pe liste comune cu PNL la alegerile pentru Parlamentul European, dupa ce se vor lamuri actualele dispute din formatiunea liberala. Mai mult, el s-a aratat foarte interesat de romanii din diaspora, ale caror voturi sunt foarte importante, promitand sprijin material pentru formatiunile politice ale acestora. In ce priveste extinderea prerogativelor de comisar european ale lui Leonard Orban, Boc a precizat ca democratii vor decide daca vor cere extinderea portofoliului doar dupa ce vor afla cu exactitate care este sfera de competenta a acestuia. La randul sau, Anca Boagiu a spus ca "Romania are deja un comisar desemnat, are un portofoliu, care nu este unul de ras", a subliniat Boagiu, mentionand ca "e vremea sa invatam si noi, romanii, sa vorbim bine despre noi".