Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca premierul trebuie sa vina in Parlament cu o propunere de restructurare a Guvernului, care presupune reducerea numarului membrilor Cabinetului de la 24 la 15-18, prin desfiintarea functiilor de ministru de stat si de ministru delegat.
"Restructurarea Guvernului trebuie facuta. Am sustinut inca din vara anului trecut: este o obligatie pe care am avut-o inca de la inceputul guvernarii si este adaugata la ea si obligatia de a corela Guvernul pe care il avem cu ceea ce exista in UE", a precizat Emil Boc. Presedintele democrat a completat: "Noi am facut ce tine de noi. Am renuntat la doua functii de ministri de stat. Practic, acele functii inseamna inceputul procesului de restructurare din partea PD, asteptam ca si alti colegi din coalitie sa faca acelasi lucru si premierul sa vina, evident, in Parlament cu o propunere de restructurare a Cabinetului".

"Nu putem sa stam cu un Guvern marca PSD"

Potrivit lui Boc, din punctul de vedere al democratilor, cele doua functii de minstru de stat care revin PD "sunt ca si desfiintate". "Noi nu le-am ocupat. Trebuie ca prim-ministrul sa vina in Parlament si sa ceara radierea lor din schema guvernamentala. Asta presupune un vot de restructurare in Parlament", a declarat liderul PD. El a spus ca restructurarea trebuie sa vizeze reducerea numarului membrilor Cabinetului de la 24 la 15-18, prin disparitia posturilor de ministru de stat si de ministru delegat. Liderul PD a mai spus ca restructurarea se refera si la Cancelaria premierului si agentiile guvernamentale, "Unde s-a inceput timid, dar nu s-a dus pana la capat". "Nu putem sa stam cu un Guvern marca PSD din punct de vedere numeric in anul 2007, dupa modelul unui guvern PSD din 2004", a sustinut Boc. El a mai spus ca liberalii si democratii vor continua discutiie in cadrul Aliantei pe tema eventualei transformari a Ministerului Integrarii.
Restructurarea Guvernului a facut un prim pas in ultima sedinta de anul trecut a Executivului, prin transformarea Ministerului Integrarii Europene (MIE) intr-un minister al dezvoltarii regionale si infiintarea, in locul MIE, a unui Departament al Afacerilor Europene, aflat in subordinea directa a prim-ministrului, Calin Popescu-Tariceanu.
Surse din cadrul Aliantei D.A. au anuntat ca viitorul Minister al Dezvoltarii Regionale ar urma sa revina PD, in fruntea lui urmand sa fie actualul ministru al Integrarii Europene, Anca Boagiu, iar la conducerea Departamentului de Afaceri Europene ar urma sa fie numit un reprezentant al liberalilor.