Dupa o pauza de doua saptamani, liderii Aliantei D.A. s-au intruni luni seara la Palatul Victoria si au discutat proiectul referitor la subventionarea facturii de energie termica, lansat de democrati la inceputul lunii mai mult ca o masura populista de intrare in gratiile electoratului.
In acest sens, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, unul dintre coordonatorii strategiei pentru acordarea subventiilor la caldura, a spus ca "s-a consumat foarte mult timp cu discutiile pe marginea problemei agentului termic" si ca "nu s-a discutat despre alegerile anticipate". Videanu a anuntat, in calitate de purtator de cuvant al Aliantei D.A., ca "familiile racordate la sistemul centralizat de incalzire vor primi subventii si dupa 1 ianuarie 2007 in functie de venituri. El a anuntat ca in cel mult zece zile se vor stabili "principiile potrivit carora vor fi acordate subventiile". In ceea ce priveste solutia gasita pentru continuarea subventionarii, Videanu a spus ca se fac mai multe calcule in momentul de fata. "Totul se discuta in jurul resurselor si sunt doua posibilitati: una de subventionare a sursei pentru centrale (carbune, petrol, pacura) si cealalta este sa marim subventia celor care au venituri reduse pentru a preintampina acest soc al eliminarii subventiei", a precizat Videanu.
El a explicat ca "se va reduce substantial subventia care se acorda tuturor cetatenilor, indiferent de venituri", dar ca Alianta va incerca sa creasca ajutoarele de caldura "pentru cei care au venituri mai mici". Totodata, purtatorul de cuvant al Aliantei a adaugat ca PNL-PD nu exclud si o doua solutie, care ar insemna "subventionarea costului de achizitie a combustibililor de catre termocentrale". El a mai explicat ca discutia despre agentul termic a fost determinata si de faptul ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007 subventia va fi eliminata.
Pe de alta parte, Videanu a mai spus ca in sedinta CNC al Aliantei a mai fost abordata si problema accesarii fondurilor europene dupa aderare. El a afirmat ca s-a ajuns la concluzia ca ar fi util ca administratia publica locala sa fie angrenata "in ideea de a crea o competitie pe proiecte".