Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat sambata la conferinta Comunitatii Democratiilor, desfasurata la Cracovia, ca lumea trebuie sa lupte impotriva "zdrobirii democratiei", relateaza Radio Polonia.
"In urma cu mai bine de 60 de ani, Winston Churchill a venit in Statele Unite pentru a avertiza democratiile lumii in legatura cu o Cortina de Fier care se coboara peste Europa, a afirmat Clinton. Ea a adaugat ca, din fericire, aceasta Cortina a cazut, dar lumea trebuie sa fie in continuare ingrijorata in legatura cu modul in care unele guverne zdrobesc societatea civila si spiritul uman.
La reuniunea de la Cracovia au fost, de asemenea, prezenti fostul secretar de stat Madeleine Albright, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, si peste 70 de delegatii straine. Delegatia romana la conferinta de la Cracovia a fost condusa de secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.
Potrivit MAE, oficialul roman a coprezidat prima reuniune a grupului de lucru al Comunitatii Democratiilor privind cooperarea regionala, alaturi de Chun Yung-woo, viceministru al afacerilor externe si comertului din Coreea de Sud. Prima parte a reuniunii grupului de lucru a avut ca tema principala de dezbatere votul in afara tarii.
Delegatia Romaniei a prezentat practica tarii noastre in domeniu, precum si principalele concluzii si recomandari ale seminarului international pe tema votului in strainatate, organizat la Bucuresti, in perioada 7-8 iunie 2010, de Autoritatea Electorala Permanenta si Organizatia Natiunilor Unite, cu sprijinul Ministerului de Externe.
De asemenea, in cadrul dezbaterilor din reuniune, Bogdan Aurescu a aratat ca trebuie identificate masuri, instrumente si actiuni concrete pentru sustinerea democratiei, prin cooperare la nivel regional si interregional. In acest context, reprezentantul MAE a precizat ca, in termeni simpli, "trebuie sa ne intoarcem la valorile democratice, sa restabilim increderea si interesul oamenilor fata de participarea la actul politic, precum si fata de virtutile culturii politice, sa intarim responsabilitatea si transparenta ca trasaturi esentiale ale guvernarii democratice".
Procesul Comunitatii Democratiilor (CD) reprezinta o initiativa a Departamentului de Stat al SUA, materializata in luna iunie 2000, prin organizarea, la Varsovia, a primei editii a conferintei ministeriale.
In cadrul Comunitatii Democratiilor, Romania a coordonat o misiune internationala de asistenta democratica in Georgia (2005) si o conferinta subregionala la Bucuresti (2003), cu tema Parteneriatul dintre guverne, societatea civila si organizatiile internationale pentru intarirea democratiei; de asemenea, Romania a detinut, incepand cu 10 august 2007, calitatea de presedinte al grupului de lucru privind cooperarea regionala si interregionala pentru guvernare democratica.