Guvernul va lua in dezbatere in sedinta de astazi un proiect de ordonanta de urgenta care va modifica Legea raspunderii ministeriale, in sensul eliminarii imunitatii fostilor demnitari pentru fapte comise in exercitarea mandatului.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat marti seara, la intoarcerea de la Bruxelles, ca modificarea vizeaza abrogarea unui articol prin care se stipuleaza ca fostii demnitari beneficiaza de imunitate la fel ca si cei aflati in functie.
In plus, va fi modificata si forma declaratiilor de avere, care vor contine rubrici suplimentare fata de cele din varianta actuala. Astfel, in declaratia de avere si in cea de interese vor trebui precizate exact modul, conditiile si forma sub care au fost dobandite bunurile, inclusiv cele donate, precum si persoana din partea careia au fost primite.
Exista, totodata, posibilitatea ca prin noua varianta a legii, care va modifica in mai multe puncte pachetul anticoruptie initiat de fostul Guvern, in declaratia de avere sa fie incluse si colectiile de arta.

Prioritatea numarul unu este coruptia

In ceea ce priveste coruptia, oficialii europeni au atras atentia ca nu vor ezita sa foloseasca clauza de salvgardare, in caz ca Executivul de la Bucuresti nu-si face treaba. “Oficialii europeni le-au cerut autoritatilor de la Bucuresti sa adopte masuri concrete, rapide si vizibile pentru combaterea coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt. Ei au avertizat ca vor monitoriza strict programul Guvernului in domeniu si ca nu vor ezita sa apeleze la clauza de salvgardare pentru amanarea cu un an a momentului integrarii Romaniei in UE, daca vor constata ca obligatiile asumate nu sunt indeplinite“, au declarat marti surse guvernamentale.
Oficialii Comisiei Europene le-au cerut autoritatilor romane sa asigure functionarea cel putin a unei institutii independente pentru combaterea coruptiei.
Potrivit acelorasi surse, ei au mai cerut sa li se prezinte rapoarte “cat mai scurte si concise“, amintindu-se ca, in iunie 2004, au primit din partea autoritatilor de la Bucuresti un raport stufos, de 3.500 de pagini, care nu a putut fi parcurs.
Comisia Europeana va prezenta, in acest an, doua rapoarte privind stadiul procesului de integrare europeana a Romaniei, primul document urmand sa fie finalizat in mai-iunie, iar al doilea in perioada octombrie-noiembrie.