Noile formulare ale declaratiilor de avere si de interese pentru demnitari, magistrati, functionari publici si persoane cu functii de conducere si de control le cer acestora sa-si puna “pe taraba“ toate bunurile lor si ale rudelor, precum si partidul, sindicatul sau orice fel de organizatie la care sunt membri.

Ordonanta de urgenta a Guvernului aprobata in sedinta de joi introduce conditii suplimentare privind declararea bunurilor si a activitatii profesionale de catre demnitari, alesii locali si functionarii publici la preluarea si incetarea functiei.
La categoria bunuri mobile, in noul formular al declaratiei de avere vor trebui declarate si metalele pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si cult, colectiile de arta si numismatica, obiectele care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal si altele asemenea, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Aceste bunuri vor fi declarate indiferent daca se afla sau nu pe teritoriul Romaniei. Vor fi mentionate inclusiv bunurile mobile a caror valoare individuala depaseste 1.000 de euro, precum si bunurile imobile instrainate in ultimele 12 luni.
Ordonanta de urgenta prevede obligatia declarantului de a publica veniturile sale si ale familiei realizate in ultimul an fiscal incheiat.
In ceea ce priveste declararea cadourilor ce depasesc individual 300 de euro, vor fi exceptate cadourile si tratatiile uzuale primite din partea rudelor de gradul I si II.

Nominalizarea partidului sau sindicatului

Noul formular al declaratiei de interese va contine informatii privind calitatea de actionar sau asociat la societati comerciale, companii nationale, institutii de credit, grupuri de interes economic, precum si de membru in asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale. Va trebui mentionata, de asemenea, calitatea de membru in organele de conducere, administrare si control ale societatilor comerciale, regiilor autonome, companiilor nationale, institutiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociatiilor sau fundatiilor sau ale altor
organizatii neguvernamentale.
In declaratia de interese vor mai trebui mentionate si eventuala calitate de membru in cadrul asociatiilor profesionale si/sau sindicale sau de membru in organele de conducere, administrare si control, retribuite sau neretribuite, detinute in cadrul partidelor politice, functia detinuta si denumirea partidului politic.