Regia de Termoficare nu poate acoperi datoriile catre furnizori, nici daca incaseaza toate creantele de la debitori
In ultima sedinta din acest mandat, Consiliul Local Craiova a dat un vot de blam pentru modul in care a fost gestionata situatia la Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova si Regia de Termoficare Craiova. Daca la RAT problema era cunoscuta - e vorba de incheierea anului fiscal trecut cu o pierdere de circa 6 milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi) - la Termoficare situatia este mai mult decat dezastruoasa.
Amenda se imputa
Pe ordinea de zi a sedintei de ieri a legislativului local s-a aflat aprobarea situatiilor financiare anuale ale mai multor regii si societati comerciale aflate in subordinea municipalitatii craiovene. Situatiile financiare de la RAADPFL, SC Piete si Targuri si SC Salubritate Craiova SRL au fost aprobate fara discutii. In schimb, s-a discutat zeci de minute pe marginea situatiilor financiare nu tocmai fericite ale regiilor de transport si termoficare.
"Situatiile financiare sunt niste documente care reflecta starea financiara a respectivelor regii sau societati, cu pierderi sau cu castiguri, dar intr-o forma prevazuta de lege. Ca atare, ordonatorul este obligat sa le prezinte autoritatii deliberative in vederea aprobarii lor. In masura in care dumneavoastra optati pentru neaprobarea lor, ele nu vor putea fi depuse la Directia Finantelor Publice. Ordonatorul de credite, prin ceea ce va prezinta astazi, este acoperit in privinta raspunderii. Sanctiunea nedepunerii acestor documente este amenda de la 5.000 la 15.000 de lei si nu poate fi suportata de ordonator, care propune aprobarea lor, ci de cei care refuza aprobarea fara respectarea conditiei de legalitate", le-a explicat consilierilor secretarul consiliului local, Nicoleta Miulescu. Riscand, insa, ca municipalitatea sa primeasca o amenda, ce ar urma sa le fie imputata, consilierii n-au aprobat situatiile financiare de la RAT si Termoficare pe anul 2011, 16 dintre ei abtinandu-se de la vot, in conditiile in care consilierii UNPR au iesit din sala.
Mai mult de dat decat de primit
Din documentele prezentate Consiliului Local Craiova chiar de conducerea Regiei de Termoficare, consilierii au constatat o situatie aproape incredibila. Pe 31 decembrie 2011, Termoficarea avea soldurile neincasate de la asociatiile de proprietari/locatari si agentii economici cu care regia are incheiate contracte de furnizare a energiei termice in suma totala de 127.301.916 lei. Doar de la asociatii avea de recuperat 96.421.602 lei, de la agentii economici - 1.125.750 lei, iar de la institutiile socio-culturale - 1.062.548 lei.
Pe de alta parte, aceleasi documente semnate de directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, arata ca regia are datorii totale de 147.591.759 de lei la marii furnizori (129.114.415 lei catre Complexul Energetic Craiova, 1.579.184 de lei catre GDF Suez, 1.371.179 de lei catre CEZ). In aceasta situatie, chiar daca ar recupera toate creantele de la debitori, Termoficarea tot n-ar acoperi propriile datorii catre furnizorii de agent termic, gaze si electricitate. Tudorache si ai sai ar trebui sa mai aduca de acasa vreo 20 de milioane de lei, adica 200 de miliarde de lei vechi, pentru a acoperi imensa gaura din bugetul Termoficarii.
Doar in anul 2011, Termoficarea a inregistrat o pierdere (ca diferenta dintre venituri si cheltuieli) de 7.983.780 de lei.
"Cum s-a ajuns aici, dar mai ales cum putem iesi din vagauna in care am fost bagati dupa ani de gestiune catastrofala?", a intrebat in sedinta de ieri consilierul Emilian Stefarta. Intrebarea sa a ramas fara raspuns, pentru ca la sedinta nu a luat parte nici un reprezentant al executivului. In fata consilierilor nu s-a prezentat nici un reprezentant al Regiei de Termoficare, nici macar Tatian Tudorache, cel mai bine platit director din subordinea municipalitatii craiovene.