Reprezentantii Prefecturii Olt au efectuat o serie de controale de verificare a dispozitiilor si hotararilor emise de primarii si consiliile locale din 30 de localitati din judet si au gasite zeci de deficiente in intocmirea si pastrarea documentelor.
Subprefectul Virgil Panduru a pus ca unele primarii s-au grabit sa vanda terenuri, altele au trecut terenuri din extravilan in domeniul privat al primariilor - desi acest lucru e posibil numai pentru cele din intravilan -, tot cu intentia de a le vinde.
"Printre deficiente se numara confundarea terenurilor din domeniul privat al primariilor cu terenurile din rezerva comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar. Am vazut terenuri din extravilan trecute in domeniul privat ca mai apoi sa fie vandute. Intelegem ca e criza si ca primariile se grabesc sa vanda terenuri, dar poate ar trebui sa le concesioneze. Am remarcat ca daca cineva a solicitat teren din extravilan, primariile l-au trecut in domeniul privat ca sa il poata vinde si uneori l-au si vandut", a aratat Panduru.
Prefectul a mentionat ca vanzarile de terenuri sau schimbarea statutului juridic al acestora nu sunt singurele probleme ale primariilor. "Mai sunt cazuri in care secretarii par sa se fi pozitionat ori de partea primarului, ori a consilierilor atunci cand au intocmit unele documente. Ei trebuie sa aplice legea indiferent cine e primar sau cine sunt consilierii. Alta deficienta e ca in multe cazuri primarii si consilierii nu au afisat programul de audiente si nu exista suficienta transparenta. Apoi, ceea ce e grav, nu sunt aduse la cunostinta publicului si nu sunt transmise prefecturii hotararile de la sedintele de consiliu. Daca nu ni le trimit in termen de zece zile, ele sunt nule", a completat Panduru.