Senatoarea Gabriela Firea a sustinut in plenul Senatului din 1 Octombrie 2013 o DECLARATIE POLITICA cu titlul: "Modelul Tirolului de Sud nu poate fi aplicat Tinutului Secuiesc ", pe care o puteti citi in continuare :

Pentru dl Laszlo Tokes, europarlamentar, cetatean roman de etnie maghiara si constiinta incerta, autonomia Tinutului Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul Tirolului de Sud. Pentru a nu lasa loc niciunei speculatii, imi permit sa citez exact o declaratie a domniei sale, care a provocat declansarea procedurii de retragere a Ordinului National "Steaua Romaniei":
"Ii solicit premierului Viktor Orban si guvernului sau sa continue opera de reconstructie nationala si sa-si asume un statut de putere protectoare asupra maghiarilor de peste hotare, in Ardeal, la fel ca Austria in Tirolul de Sud".
Comparatia intre Tinutul Secuiesc si Tirolul de Sud nu sta in picioare, in primul rand din considerente geografice. Tinutul Secuiesc nu este o regiune situata la granita dintre Romania si Ungaria, ci este o enclava in mijlocul Romaniei. Argumentele cele mai puternice sunt insa cele istorice.
Tinutul Secuiesc nu a fost inglobat de Romania prin rapt, ci face parte dintr-o provincie istorica romaneasca, Transilvania, care a fost parte a Imperiului Austro-Ungar doar o perioada scurta de timp.
Tirolul de Sud a fost anexat de Italia din 1919, ca rasplata ce ii fusese promisa, prin Tratatul de la Londra din 1915, in schimbul alaturarii eforturilor Antantei in Primul Razboi Mondial. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Fortele Aliate au decis ca Tirolul de Sud sa revina Italiei, cu conditia respectarii drepturilor populatiei germanice. A fost creata regiunea Trentino - Sud Tirol, care cuprindea cele doua provincii mentionate, in care si italiana si germana erau limbi oficiale, exista invatamant in ambele limbi etc.
Faptul ca in regiunea astfel creata germanii nu mai erau majoritari, si nu puteau sa-si impuna propriul guvern regional a provocat nemultumiri profunde si a condus la aparitia unei organizatii numita Comitetul de Eliberare a Tirolului de Sud, care a preluat lupta pentru autodeterminare a provinciei, inclusiv prin intermediul atacurilor teroriste.
Aceasta stare de fapt a determinat serioase tensiuni diplomatice intre Austria si Italia pe aceasta tema, care au fost rezolvate de-abia in 1971 cand, sub asistenta ONU a fost semnat un nou acord intre Italia si Austria, care prevedea ca toate litigiile din Tirolul de Sud vor fi rezolvate de Curtea Internationala de la Haga, ca provincia va avea un grad sporit de autonomie economica si ca Austria nu se va amesteca sub nicio forma in treburile interne ale provinciei! In acest fel, din 1972 Austria nu mai are niciun fel de rol in Tirolul de Sud.
Locuitorii Tinutului Secuiesc se bucura de toate drepturile cuvenite unei minoritati nationale si, cel putin pana in prezent, lupta pentru asa-zisa autonomie teritoriala s-a dus exclusiv prin mijloace politice, nu prin terorism. Prin urmare n-au existat nici reactii ostile sau violente din partea autoritatilor statului roman, care sa justifice o "protectie" externa.
Autonomia Tinutului Secuiesc este o problema a politicienilor maghiari din ambele tari si, probabil, a unei parti din populatia de origine maghiara din zona. Dar NU este o problema intre Romania si Ungaria, asa cum Tirolul de Sud era o problema intre Italia si Austria, care a necesitat interventia Organizatiei Natiunilor Unite!
Ori declaratia lui Laszlo Tokes la asta face trimitere: la transformarea acestei probleme locale intr-una internationala, intre Romania si Ungaria, si care sa creeze Ungariei o legitimitate fortata in a sustine cauza secuilor din Romania.
Acest lucru este inadmisibil, pentru ca este un atentat explicit la statul de drept si la relatiile de buna vecinatate intre doua tari membre ale Uniunii Europene. Din fericire, ideile dlui Tokes nu sunt impartasite nici macar de prea multi dintre conationalii domniei sale, asa ca putem sa privim cu ingaduinta derapajele sale extremiste. Cu o singura conditie insa: ca aceste derapaje sa nu mai fie facute de un purtator al Ordinului National "Steaua Romaniei".