Intrebare: Domnule Presedinte, o sa va citesc, ca sa intelegem putin mai bine, in articolul 2 din Legea nr. 370/2004, cea pe care ati invocat-o si dumneavoastra putin mai devreme...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu am invocat aceasta lege eu.
Intrebare: Atunci o sa va citesc din aceasta lege.
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Eu am invocatLegea referendumului. Legea dumneavoastra despre ce e?
Intrebare: Se refera la legea pentru alegerea presedintelui Romaniei. In alienatul "c" se precizeaza in felul urmator: "Listele electorale permanente sunt listele care cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana la ziua alegerilor inclusive".
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Cand vom fi in situatia - si nu e foarte mult - ca vom avea alegeri prezidentiale, vom lua aceasta lege si o vom pune la lucru. Acum suntem, cred ca macar cu asta putem fi de acord, in situatia unui referendum national si, asa cum face trimitere si Curtea, mi se pare si mie rational sa facem trimitere la Legea referendumului, pentru ca in aceasta situatie suntem.
Intrebare: Vreau sa va intreb in legatura cu o declaratie a dumneavoastra de seara trecuta. Vorbeati despre niste amenintari pe care le-ati primit pe telefonul mobil dumneavoastra si apropiati ai dumneavoastra. Nu va intreb ce scrie in acele mesaje, spuneati ca vreti sa ramana private, nu insist. Insa vreau sa va intreb, pentru ca mi se pare destul de grav ca vorbiti despre amenintari. Sunteti totusi presedintele interimar al Romaniei, a vorbit si un judecator al Curtii Constitutionale...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: A, nu, nu, daca gravitatea amenintarilor in sine vi se pare legata de functie, va asigur, puteti sta linistita, de cand sunt presedinte interimar, nu am primit nici o amenintare.
Intrebare: Vroiam sa va intreb pana unde au mers acele amenintari si daca ati...
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Nu, haideti, aici discutam chestiuni institutionale...
Intrebare: ...depus vreo plangere.
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Deci, nu am de gand sa discut aceste lucruri, cum nu le-am discutat nici aseara.
Intrebare: Ati mentionat totusi despre ele si de asta voiam sa lamurim si despre persoanele care au facut acele amenintari.
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Le-am lamurit de aseara. Daca mai aveti o alta intrebare.
Intrebare: In contextul in care salutati activitatea Ministerului de Externe, v-as intreba daca aveti ceva de reprosat in activitatea Serviciului de Informatii Externe si in acest context, cand ati avut ultima discutie cu dl director al SIE pe aceasta tema?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: In legatura cu Serviciul de Informatii Externe, am vazut, ca si in alte cazuri, ca se procedeaza in felul urmator: se ia ceva ce nu a spus un om, dupa care se fac comentarii in legatura cu asta si, ma rog, se ajunge foarte departe. Eu am spus, in cursul unei discutii, al unui interviu, al unei emisiuni televizate, in orice caz, faptul ca ceea ce se vede este ca impotriva imaginii Romaniei a existat o actiune organizata, coordonata, finantata si ca eu socotesc ca este cazul ca SIE sa analizeze si sa gaseasca prin mijloace specifice cum s-a petrecut aceasta operatiune.
Nu am afirmat niciodata ca serviciul insusi a facut aceasta operatiune. Daca cineva imi citeaza o asemenea afirmatie, discutam. Sigur, este usor comic faptul ca insusi directorul Serviciului, domnul Teodor Melescanu, om cu multa experienta de toate felurile, a inteles gresit si n-a mers la original. Apropo de servicii, trebuie sa va spun ca, tot discutand de presiuni, de amenintari, de incercari de intimidare care s-ar putea produce asupra vreunui membru al Curtii Constitutionale, ca si asupra oricarui oficial din statul roman, legat acum de chestiunea asta, cu referendumul, am avut o discutie si cu directorul SRI, care mi-a dat asigurari ca nu s-au semnalat, ca dansii nu au semne, indicii ca s-ar fi facut vreo tentativa de acest gen legata de vreunul dintre judecatorii Curtii sau de, ma rog, alti oficiali. Asa incat ramanem cu amenintarile publice pe care vedem ca le face o anumita persoana.
Intrebare: Si daca imi mai permiteti o intrebare, la inceputul intrevederii pe care ati avut-o cu delegatia FMI reprezentantii institutiilor financiare si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia politica. Care sunt punctele prioritare exprimate de reprezentantii institutiilor internationale in care Romania trebuie sa actioneze rapid in perioada urmatoare?
Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu: Asta am intrebat si eu si la discutia cu Fondul, si la discutia cu alti oficiali, la discutiile cu alti oficiali, si am prezentat foarte simplu situatia: suntem in interiorul unei situatii democratice, am avut un referendum care e prevazut de Constitutie, s-a prelungit perioada de asteptare a verdictului, ceea ce, sigur, are niste consecinte economice. Eu nu am spus niciodata ca nu are consecinte economice, am spus ca nu afecteaza atitudinea si angajamentele Guvernului in raport cu FMI-ul, ceea ce e cu totul altceva. Nuantele ne fac bine, ne ajuta sa crestem din punct de vedere spiritual si e bine sa luptam pentru a le stapani.
Nu avem altceva de facut decat sa respectam termenul Curtii si, sigur, in toata aceasta perioada sa dam toate semnalele posibile, si cred ca Guvernul a dat chiar in cursul acestor negocieri cu FMI, toate semnalele posibile ca, dincolo de o lupta politica normala intr-o democratie, exista baze de stabilitate si exista, mai ales, un Guvern, ca asta e foarte important, un Guvern care este stabil. Am putut da exemplul Belgiei. Belgia, peste un an nu a avut guvern, dupa cum bine stiti; adica, sigur, a avut un guvern care tot astepta, in provizorat, investirea unui guvern pe deplin legitim. Peste un an, economia belgiana nu a fost intr-o criza. Nu avem in sensul acesta ce face, trebuie sa asteptam rezultatul referendmului, trebuie sa ne comportam si sa declaram, mai ales in raport cu institutiile internationale, lucruri cat mai serioase si mai normale, adica sa nu mai povesteasca unii despre lovituri de stat, despre puciuri, despre alte schimbari de strategie si alte nebunii si in rest sa asteptam, facandu-si treaba institutiile, ca nu stam in drum, iata, Guvernul in toiul acestei lupte politice, cu pre-campanie, cu campanie, cu referendum, constata azi FMI-ul ca Guvernul, cum le place sa formuleze unora, si-a facut temele. Mie nu-mi place formula asta, ca Guvernul nu e elevul nimanui, dar in fine, s-o folosim, ca sa stim despre ce vorbim.

(Va urma)