AGERPRES informeaza: USL contesta la Curtea Constitutionala ordonanta Guvernului privind inghetarea salariilor si pensiilor pentru anul 2012

Uniunea Social Liberala a depus marti la Secretariatul General al Camerei Deputatilor o contestatie catre Curtea Constitutionala a Romaniei in care sustine neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta a Guvernului care prevede inghetarea salariilor si pensiilor pentru anul 2012.
In sesizarea depusa, USL cere CCR sa se pronunte asupra neconstitutionalitatii actului normativ, afirmand ca forma in care Camera Deputatilor a adoptat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 difera ‘‘fundamental‘‘ de cea adoptata de Senat si sustine ca in Camera Deputatilor au fost introduse o serie de prevederi ce depasesc cu mult sfera de aplicare stabilita de prima Camera sesizata. ‘‘Modificarile adoptate de catre Senat (...) au fost eliminate complet, fiind propus un nou text, cu un cuprins total diferit, fara legatura cu obiectul de reglementare al actului normativ propus de Guvern. (...) Camera Deputatilor a eliminat complet toate modificarile adoptate de catre Senat adoptand o serie de modificari si completari esentiale, concretizate in 23 de articole care nu se regasesc in forma adoptata de Senat. (...) Forma adoptata de Camera Deputatilor difera fundamental de cea dezbatuta de catre Senat, incalcand astfel flagrant prevederile constitutionale‘‘, afirma USL in contestatia depusa.
USL sustine ca legea incalca prevederile unor articole din Constitutie cu privire la exercitiul unor drepturi sau al unor libertati prin neacordarea unor drepturi castigate, dar si dreptul la trai decent si la pensie. ‘‘Motivele invocate in luarea masurilor prevazute de Ordonanta (reducerea cheltuielilor publice, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.) nu se pot constitui intr-o justificare pentru neacordarea unor drepturi. Restrangerea drepturilor din perspectiva unei simple utilitati publice nu poate fi de asemenea acceptata‘‘, se apreciaza in documentul citat.
Viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu a spus miercuri, intr-o conferinta de presa, ca exista deja trei decizii ale CCR care precizeaza ca nu poate exista diferenta de texte care se supun dezbaterii celor doua Camere. "Prin aceasta ordonanta de urgenta se taie salariile si pensiile si in anul 2012 astfel incat in proiectul de buget pe 2012 sa nu se poata face nici un fel de majorare salariala sau de pensii asa cum prevad legile in vigoare. Acest Guvern a fost incapabil sa faca o lege a salarizarii unitare cum isi angajase raspunderea anul trecut si s-a vazut nevoit sa anuleze tot ceea ce ar fi insemnat drepturi pentru cetateni, pensionari sau salariati si a facut-o intr-un mod abuziv, nelegal, neconstitutional", a afirmat Nicolaescu.
El a declarat ca in situatia in care CCR va da un raspuns negativ contestatiei, USL ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge "o lege care este imorala si nelegala" iar daca presedintele totusi "nu va tine cont nici de data aceasta de Constitutie", atunci Opozitia "va aduna la dosarul de suspendare a presedintelui inca o argumentatie, inca o contestatie". Salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonantei 80/2010, aprobata saptamana trecuta de deputati, care viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale. Actul normativ a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri.