Declaratia lui Philip Gordon, care spunea ca este previzibila o noua suspendare a lui Traian Basescu, sunt interpretate in dubla cheie de specialisti. Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Roman, considera ca SUA si-a reconsiderat putin pozitia dupa referendum, probabil luand in considerare votul a 7,4 milioane de romani. Antonio Momoc, specialist in comunicare sustine ca interventia lui Gordon ar putea fi o strategie de sprijnire a dreptei din Romania in vederea alegerilor.
"Domnul Philip Gordon stie ca este posibila o noua suspendare a lui Traian Basescu. Mai ales daca USL scade putin, iar Basescu refuza sa le dea premierul, este posibila o noua suspendare. Interventia lui Gordon poate fi interpretata si ca un semnal clar de sprijin al dreptei, mai ales ca este facuta in plina campanie electorala", a explicat Antonio Momoc.
Philip Gordon a explicat ca SUA nu se opune unei noi suspendari, dar trebuie respectate procedurile constitutionale. "Suntem la curent cu intențiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l inlatura pe președintele Traian Basescu, insa trebuie respectate procedurile constituționale".
Vezi aici declaratia lui Philip Gordon.
Daca s-ar aplica aceleasi reguli ca la referendumul din 29 iulie, rezultatul ar fi probabil acelasi. Conform ultimelor sondaje, USL este in scadere, iar Traian Basescu apeleaza la strategia devenita deja clasica. Evita iesirile publice de la Cotroceni pentru a nu da nastere la noi conflicte politice.
"Fortand putin nota putem spune ca SUA l-a lasat din brate pe Basescu. Este putin fortat, dar putem spune si asta. Au vazut si ei votul a 7,4 milioane de romani. Isi nuanteaza pozitia si ne indeamna sa respectam legea, dar nu intervin in favoarea lui Basescu", a explicat si Vlad Nistor.