DeCe News: Ion Cristoiu explica dezastrul ARD

Ion Cristoiu scrie intr-un editorial pentru Evz ca la alegerile parlamentare din acest an s-a repetat situatia din anul 2000, atunci cand PDSR si PRM obtinusera cu 17% mai mult decat PD si PNL. Jurnalistul spune ca esecul s-a produs din cauza electoratului ARD care nu a venit la urne, urmarea fiind rezultatul foarte slab al Dreptei.
Potrivit editorialistului, "dezastrul isi are cauza nu atat in forta Stangii, intruchipate de USL, cat mai ales in slabiciunea Dreptei, intruchipate de ARD". El arata ca, desi prezenta la vot de duminica asta a fost putin mai mare decat cea din 2008, o mare parte a electoratului nu a venit la urne: "si acea parte nu poate fi decat a electoratului de Dreapta".
"De ce n-au iesit alegatorii de Dreapta?! Doua fapte pot raspunde intr-un fel: 1) Liderul PDL, Vasile Blaga a pierdut batalia de la colegiul din Timis. Desigur si alti colegi, daca nu chiar toti, n-au obtinut 50%. Ceilalti insa, spre deosebire de Vasile Blaga, au reusit sa roada din procentajul concurentului USL, astfel inca"t acesta sa nu inchida colegiul. Vasile Blaga n-a reusit asta. 2) O candidata PDL imi spunea ca, in colegiu, alegatorii de Dreapta, o puneau sa jure ca nu va pleca din partid", scrie Ion Cristoiu.
"Primul fapt exprima sanctiunea PDL pentru impresia de non-combat creata pe parcursul campaniei. Al doilea fapt, exprima neincrederea alegatorilor fanatici in partidul lor", explica el.
In viziunea jurnalistului, samburii de neincredere au fost saditi in randul electoratului de liderii PDL care au trecut de partea adversarului. "Cei ramasi sugerau electoratului o neincredere in propriile forte, daca nu chiar, mai rau, o tradare a partidului", completeaza Ion Cristoiu.
Pentru a fi un partid de Opozitie mai puternic decat numarul de parlamentari "PDL are nevoie de un proces rapid si spectaculos de schimbare la fata. O formula ar reprezenta-o fuziunea cu Forta Civica si Romania Dreapta si promovarea in structurile de conducere a oamenilor intrati in aceste formatiuni".
"Pentru ca PDL sa incerce acest proces e nevoie de o analiza serioasa a cauzelor dezastrului. Cand va incepe ea?", conchide retoric Ion Cristoiu.