Silviu Sergiu publica in Evenimentul Zilei articolul "Disputa Basescu-Boc este reala", pe care il puteti citi in continuare.
'Relatia dintre Traian Basescu si Emil Boc se deterioreaza?
Disputa dintre presedinte si premier pe tema cresterii taxei pe valoarea adaugata, de la 19% la 24%, este autentica? A evitat seful statului sa se intalneasca cu primul-ministru la inundatii, asa cum a speculat presa, observand paralelismul traseelor celor doi prin localitatile sinistrate?
Pentru a gasi un raspuns fie si partial la aceste intrebari prezente, zilele acestea, pe scena publica, trebuie stabilit cat de benefica este cresterea TVA pentru evolutia economiei romanesti. Sub acest aspect, presedintele are dreptate cand afirma ca impozitarea pensiilor era preferabila majorarii TVA, deoarece cresterea fiscalitatii nu opereaza cancerul din buget, nu elimina deficitul bugetului de pensii. Statul va trebui sa-l finanteze in continuare, eventual din surplusul de TVA pe care-l va incasa.
Nu este insa sigur ca vor exista suficiente resurse, deoarece cresterea taxei pe valoarea adaugata nu va insemna venituri suplimentare la buget, in absenta unor masuri de stimulare a mediului economic, pe care guvernul le promite, dar intarzie sa le adopte. Fara aceste masuri, productia si consumul de bunuri si servicii se vor mentine la cote minime, iar statul va incasa TVA sub asteptari.
Retincenta cu care Emil Boc priveste posibilitatea reducerii cotei unice la 10%, discutata in guvern, dar respinsa categoric de premier cu replica "sa lasam scenarita", ma face sa cred ca primului-ministru ii este teama sa ia masuri riscante, dar cu efecte benefice mediului economic. Fara o astfel de abordare indrazneata, sansele ca Romania sa iasa din recesiune sunt tot mai mici.
Cu un guvern Boc ezitant, nimeni nu poate garanta ca anul viitor impozitarea pensiilor nu va fi absolut necesara, pentru ca bugetul de stat sa nu colapseze. Atunci vom avea si pensii taiate, si TVA marit la 24%, care va produce efecte nocive, de la inflatie pana la scaderea puterii de cumparare a romanilor.
Un alt aspect important de lamurit este impactul electoral al cresterii TVA asupra PDL. Sebastian Vladescu, ministrul de finante a carui sinceritate a fost remarcata de seful statului, a dezvaluit ca membrii guvernului, in frunte cu Emil Boc, s-au temut ca impozitarea pensiilor ii va costa foarte mult din punct de vedere electoral.
N-au dorit sa dea opozitiei ocazia de a-i acuza ca fac tot posibilul sa-i impinga pe pensionari dincolo de pragul saraciei extreme. Dupa ce Traian Basescu a criticat majorarea TVA, Boc a declarat ca nu avea o alta solutie "rapida si constitutionala". Argumentul nu convinge. Impozitarea pensiilor nu ar fi riscat un verdict de neconstitutionalitate, pentru simplul motiv ca, in prezent, pensiile care depasesc 1.000 de lei sunt supuse impozitarii.
Temerea premierului ca impozitarea pensiilor il va face sa suporte un cost electoral prea mare nu este indreptatita. Chiar daca opozitia l-ar fi acuzat ca vrea sa-i extermine pe pensionari, nu cred ca pierderile de imagine ar fi fost consistente. Pensionarii sunt o categorie de electorat pe care PDL a pierdut-o definitiv in favoarea PSD, dupa saga taierii pensiilor cu 15%.
Majorarea TVA este inoportuna electoral pentru democrat-liberali, deoarece loveste nu doar in pensionari, ci si in electoratul tanar si de varsta mijlocie, adica in multi dintre cei care l-au votat presedinte pe Traian Basescu. Din aceasta cauza, presedintele nu avea cum sa nu reactioneze public fata de majorarea TVA, nu avea cum sa comunice cu propriul electorat.
In buna masura este si un joc de imagine prin care presedintele incearca sa se delimiteze de actul de guvernare, tot mai nesigur si ineficient. Nu intamplator a disipat responsabilitatea cresterii TVA, acuzand parlamentul ca a reclamat taierea pensiilor la Curtea Constitutionala, si Curtea Constitutionala ca a dat un vot politic. Nu cred ca este doar un simplu joc de scena, ci si teama presedintelui ca greselile premierului vor ingropa PDL pana la alegerile din 2012. Pentru ca majorarea TVA loveste si in nucleul dur al PDL.'