DeCeNews : PR-ul european al lui Basescu (Autor Val Valcu)

A fost buna la ceva dezbaterea din Parlamentul European privind criza din Romania? Rezolutii nu s-au dat, lucruri noi nu am aflat. Totusi, ceea ce s-a intamplat la Strasbourg pune in discutie mitul PR-ului extraordinar de care s-ar fi bucurat presedintele Traian Basescu pe plan extern. Chiar teza dictatului strain se clatina.
In rezumat, am auzit de la tribuna PE doua tipuri de discurs. Reprezentantii PPE au reluat fara rezerve si nuantari sustinerile facute de Monica Macovei si Traian Basescu: puci, amenintarea statului de drept, institutii etc. Practic, daca se traduceau articole din presa portocalie, parlamentarii PPE aveau discursul gata scris.
De cealalta parte, liberalii si socialistii europeni au criticat dur regimul instituit de Traian Basescu, lipsa de reactie a CE la abuzurile pedeliste si partizanatul lui Reding. In plus, au batut obrazul popularilor europeni, acuzati ca sacrifica democratia ca sa-si pastreze membrii mai putin populari la guvernare, in tarile Uniunii: Orban, Berlusconi, Basescu.
Diferenta este ca popularii sunt la Putere in Comisia Europeana, situatia fiind reflectarea victoriilor politice pe care le-au obtinut in tarile membre, inainte de venirea crizei. De altfel, Barroso are un folos patrimonial din invalidarea referendumului din Romania, nu ca Dragnea, nepatrimonial: presedintele CE va obtine un nou mandat cu sprijinul aliatilor lui Basescu, nu ai lui Ponta sau Antonescu.
Fractura care exista in societatea romaneasca se manifesta peste tot in Europa. Popularii sunt in cadere si nu vor sa scape din mana institutiile pe care le conduc. Politica de austeritate e contestata de tot mai multi cetateni europeni. Nu de dragul lui Basescu a sarit Merkel din baie, nici pentru ca ar fi fascinat-o marketingul politic al lui Cristian Preda. Put si simplu, simte ca-i vine randul.