Datoria acumulata de Guvernul Romaniei in contul municipalitatii oradene si neplatita pana acest moment se ridica la aproximativ 3,6 milioane de lei. Banii reprezinta subventia pentru diferenta dintre pretul real al gigacaloriei si cel platit de populatie. Statul suporta aproximativ 100 de lei din pretul real al gigacaloriei oradene. Pretul celei mai ieftine gigacalorii din tara este insa scump pentru oradeni, Electrocentrale fiind nevoita sa apeleze la credite pentru plata carbunilor.
Imprumutul de bani de la bancile comerciale este necesar deoarece Guvernul intarzie mult decontarea diferentei de la 107 lei, pretul platit de populatie, la peste 200 de lei pretul real, nesubventionat al gigacaloriei. "Acesti contratimpi denota clar ca atat la Guvern, cat si la Ministerul Finantelor sunt probleme. Nu m-ar mira ca, pentru anul in curs, plata sa fie facuta prin 2010 sau 2011", spune Mihai Groza. Problema CET-urilor a fost discutata si la Brasov, saptamana trecuta, la intalnirea primarilor de municipii din Romania. Directorul Electrocentrale Oradea, Dragos Gligor, spune ca datoria pe care Guvernul o are impiedica Electrocentrale sa-si plateasca la timp combustibilul.
Diferenta dintre pretul real si cel platit de populatie pe gigacalorie este suportata de Guvern in proportie de 45%, iar de municipalitate, in proportie de 55%. "Urmarile neplatii de catre Guvern a subventiei sunt lipsa de lichiditati si imposibilitatea de a plati combustibilul la timp", spune Dragos Gligor.