Liderul fondator al PC publica pe blog un plan de zece masuri pentru combaterea crizei economice.
"In mai 2010 am propus public autoritatilor statului roman un set consistent de masuri economice privind combaterea crizei economice. In sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului din data de 2 iunie a.c., premierul Emil Boc a salutat temeinicia acestor masuri. Pentru ca presedintele Traian Basescu, cel care coordoneaza autoritar activitatea Guvernului si propune masurile de austeritate, inca nu si-a precizat pozitia asupra acelui demers, ii propun un plan de masuri economice concrete pe termen scurt si mediu", scrie Dan Voiculescu pe blog.
Iata propunerile lui Voiculescu:
Masuri pe termen scurt:
1. Incasarea in maxim 60 de zile a datoriilor catre stat acumulate de societatile comerciale. (v.Raportul ANAF privind marii datornici la bugetul de stat)
2. Emiterea in maxim 30 de zile a unor obligatiuni de stat, cu maturitate la 5 ani, destinate persoanelor fizice. Detaliile tehnice vor fi stabilite de catre Ministerul Finantelor in regim de urgenta.
3. Amanarea contractelor pentru proiectele de infrastructura finantate de la bugetul de stat. Pe parcursul anului 2010 vor fi continuate exclusiv proiectele de infrastructura finantate din surse externe.
4. Impozitarea cu 100% a profitului pentru anul 2010 si plata sa anticipata la nivelul anului 2009, cu regularizare la sfarsitul trimestrului I din anul 2011, pentru BNR, CEC, EximBank, Loteria Romana, Romatsa, companiile energetice, precum si pentru alte companii de stat care au inregistrat profit in anul 2009.
5. Vanzarea actiunilor statului la Fondul Proprietatea.
Masuri pe termen mediu: septembrie 2010 - septembrie 2011
6. Reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de baza - paine, lapte, ulei de floarea soarelui, orez, zahar.
7. Neimpozitarea profitului reinvestit.
8. Achizitiile publice sa se faca numai de la producatori sau casele de comert ale acestora. Producatorii autohtoni sa beneficieze de "first refusal right" - dreptul de preeemtiune.
9. Vanzarea participatiunilor statului la companiile la care este actionar minoritar. Exemplu - pachetul de actiuni detinute de stat la Petrom, 12%, este evaluat la peste 500 millioane euro.
10. Evaluarea impactului cumulat al unora dintre masurile alternative propuse in materialul anterior - Starea economiei romanesti.