Inpolitics informeaza: Dan Ioan Popescu: Nu avem inca Alba ca Zapada, dar avem precis marul otravit

Inpolitics informeaza: Ce capcana pregateste puterea pentru USL
Alegerile partiale de duminica reprezinta un test important pentru clasa politica, dar, pentru a se trage adevaratele invataminte de rigoare, cel mai important lucru e modul in care datele furnizate sunt interpretate de actorii politici. Privind in ansamblu peisajul, reactiile, sfaturile etc se poate remarca deja o strategie abila a Puterii, una care ar putea crea mari probleme Opozitiei daca se lasa pacalita. Altfel spus, nu avem inca Alba ca Zapada, dar avem precis marul otravit. Marea intrebare: va musca USL din el?
Alegerile de duminica nu au adus rezultate bune pentru USL, sa recunoastem. S-a pierdut un fotoliu de deputat, iar scorul maxim obtinut, 45% la Neamt, e departe de sondajele optimiste ale PNL, PC si PSD. Sunt necesare analize lucide, schimbari de strategii si masuri disciplinare ferme, pentru ca exista vinovati si vinovatii.
Dincolo de asta, insa, liderii USL au obligatia, in opinia mea, sa analizeze foarte atent reactiile reprezentantilor puterii si ale analistilor si jurnalistilor de casa ai acesteia. Pentru ca ele devoaleaza atat strategia puterii vizavi de opozitie, cat si principalele ei temeri.
Sa recapitulam, pe scurt, principalele idei lansate in aceste zile de presedinte, premier, consilieri prezidentiali, lideri ai PDL, comentatori portocalii:

- USL e in cadere, PDL in crestere, iar sondajele care dau altceva sunt mincinoase
- USL e o eroare politica, cele trei partide nu se vor intelege niciodata si nu vor castiga
- Liderii USL sunt imaturi
- PNL ar trebui sa se rupa de PSD si sa se apropie de PDL
- USL ar trebui sa se dispenseze de PC si de trustul de presa al lui Dan Voiculescu, pentru ca s-a dovedit inutil

Probabil ca in fiecare dintre aceste afirmatii exista cate un sambure de adevar, ceea ce le face si mai seducatoare.
Marea problema e, insa, tocmai faptul ca asemenea observatii si indicatii vin de la adversarii USL. Este exclus ca strategii puterii sa nu cunoasca principiul de baza al unei batalii, anume sa nu iti intrerupi dusmanul atunci cand face greseli.
Judecand astfel, pare ca PDL si Cotrocenii nu au alt gand in cap decat sa isi corijeze adversarii, sa ii intareasca si sa ii trimita mult mai bine pregatiti in alegeri, unde vor da piept cu ei insisi.
- Naivitate?
- Generozitate?
- Spirit sportiv?
Sa fim seriosi: puterea se foloseste de alegerile de duminica, si de alte probleme ale USL, tocmai pentru a rezolva principala ei temere, aceea ca, unite, partidele de opozitie fac mai mult decat separat.
Daca USL ar fi o eroare chiar atat de mare, strategii puterii nu ar mai prididi lansand semnale de spaima simulata, pentru a o mentine in viata pana la alegeri.
Zarva din ultima vreme, miscarile subterane care au loc, arata, insa, exact contrariul: PDL se teme de USL si face tot posibilul pentru a o destrama.
Nu e prima oara cind Basescu & comp. recurg la asemenea strategii. Am spus-o si alta data, una dintre marile erori ale PSD in mandatul Geoana a fost ca s-a "reformat" dupa povetele adversarilor politici.
De parca Basescu chiar avea interesul sa revigoreze PSD. Evident ca "sfaturile" binevoitoare nu au urmarit altceva decat slabirea partidului. Și, din pacate, s-a si reusit, in mare masura.
Un exemplu graitor: dupa ce a "consiliat" PSD sa scape de nucleul dur de lideri - adevarata forta a partidului - si sa intinereasca echipa de lideri, Basescu trage acum din toate pozitiile pe ideea imaturitatii, a infantilitatii sefilor partidului. Pina la urma, unde e adevarul?
Una peste alta, toate semnalele date in aceste zile dinspre putere trebuie analizate cu mare atentie si intepretate, in principiu, exact pe dos, tocmai pentru ca ele arata teama PDL de USL.
Or exista, e drept, probleme in interiorul aliantei, dar, fara formula USL, nu s-ar fi castigat nici macar fotoliul de la Baia Mare, adica exact ceea ce ar fi convenit de minune PDL.
Cat despre amenintarile prezidentiale cu refuzul desemnarii unui premier al opozitiei, sa ne amintim un adevar demonstrat cu varf si indesat, inclusiv in 2004: in politica, aliantele si combinatiile politice se fac si se desfac uneori cand nici nu te astepti, iar guvernarea poate fi decisa de un singur vot. A emite pretentia ca stii cu precizie ce se va intampla cu mai bine de un an inainte, mi se pare o forma de a-si face singur curaj cand, de fapt, te gandesti tot mai serios pe unde vei scoate camasa. (Sursa: Dan Ioan Popescu - www.danioanpopescu.ro)