DeCeNews.ro: Basescu, terminat de Dan Diaconescu (Autor: Val Valcu)
S-a spus despre Dan Diaconescu ca este inventia lui Traian Basescu. Ca a fost aruncat in lupta pentru a lua din voturile USL, astfel incat Opozitia sa nu faca 50 la suta plus unu. Reala sau imaginara, vizita pe care un consilier prezidential i-ar fi facut-o domnului Dan, in arest, a ajuns legenda.
Cert este ca strategia lui Basescu pornea de la fragmentarea votului si promisiunea ca nu va da guvernarea unui premier USL.
Nu doar PDL, ci intregul sistem de putere girat de Traian Basescu se bazeaza pe ipoteza ca presedintele va continua sa faca jocurile si dupa alegeri. Aceasta ecuatie se dovedeste falsa, dar nu plecarea lui Frunzaverde face demonstratia. Demisia vice-liderului PDL e consecinta scaderii partidului sub nivelul PP-DD. Practic, PDL nu se mai bate cu USL, ci trebuie sa reziste pe locul doi, avand putine sanse sa depaseasca partidul lui Dan Diaconescu. Evident ca liderii care se mai pot salva de la naufragiu o vor face, scufundand si mai rau barca marinarului.
Constructia lui Basescu a ramas fara cheia de bolta: cum sa dea guvernul partidului care iese, in cel mai bun caz, pe locul trei? Ce sperante ofera Basescu si ai lui electoratului cu IQ peste medie? Ca va face un guvern cu OTV, in care Radu F. Alexandru si Paleologu actioneaza din pozitia de aliat mai mic? Iar restul electoratului, de ce sa se incurce cu PDL si sa nu voteze din prima PP-DD? Dupa alegeri, de ce s-ar alia Dan Diaconescu si parlamentarii sai cu un partid mai mic, care duce in carca pasivul guvernarii Boc si impopularitatea lui Basescu?
Asa zisul santaj nu mai poate functiona din noiembrie, cand orele lui Basescu sunt numarate (in cazul in care presedintele nu va fi demis primul, inaintea localelor si generalelor). Dimpotriva, "santajabilii" ar trebui sa fie mai speriati de noua putere, inevitabila, decat de un lider despre care se poate vorbi la trecut.