Analistul politic Dan Andronic publica un text pe blog, sub titlul "De ce Adrian Nastase", pe care il puteti citi in continuare.
"Am citit argumentele unora dintre voi impotriva lui Adrian Nastase. Vreau sa raspund fiecaruia, spunandu-mi foarte clar parerea.
1. Poate domina Adrian Nastase liderii judeteni care si-au depasit conditia?
Cred ca nu se va mai pune problema dominarii in PSD. Autoritatea prin care s-a facut remarcat AN a fost dublata de calitatea de prim-ministru, o parghie extrem de eficienta in mana unui om care stie sa se joace cu Puterea. Deci, cred ca va fi o conducere mult mai colegiala decat in perioada amintita. Care va fi soarta lui Vanghelie, Oprisan, Mazare? De la caz la caz...
2. Ii este frica lui Adrian Nastase sa candideze?
Ma indoiesc ca este vorba de frica. cred mai curand ne putem gandi ca Adrian Nastase va candida doar daca va fi convins ca va castiga. Situatia actuala, cu Mitrea, Diaconescu, si mai stiu eu cine, pe post de candidati, nu este una favorabila, fiind preconizata o fragmentare a voturilor in favoarea lui Geoana. Dar si aici cred ca suntem la inceputul unui proces de negociere.
3. Poate Adrian Nastase revigora PSD?
Cred ca da! Am spus-o si in primul post: sub conducerea lui Geoana, PSD si-a pierdut identitatea politica, ajungand la remorca PNL, doar din dorinta, fireasca, a lui MG de a castiga presedintia Romaniei. PSD este al doilea partid al Romaniei si poate creste doar daca va avea o conducere inteligenta. Iar Adrian Nastase este unul din cei mai inteligenti oameni politici ai Romaniei. Ca sa va dau un exemplu, nu s-ar fi dus la SOV cu doua-trei zile inainte de alegeri nici in ruptul capului. Eventual il trimitea pe Petrache sa-i aduca intrebarile.
4. Adrian Nastase se bucura de credibilitate ZERO in randul electoratului.
Studiile sociologice nu arata acest lucru, iar modul in care a trecut peste campania din ultimii 5 ani spune multe despre taria pe care a dobandit-o.
5. Ce se va intampla cu Mircea Geoana daca Adrian Nastase ajunge presedinte?
Eu i-as recomanda sa-l trimita sef de organizatie la Iasi, la munca de jos, sa vada cum se face politica social-democrata fara fitze de Bucuresti. Sau sa-l puna la impletit cosuri. Pentru ca nu pot uita momentul in care Geoana se gudura pe langa Nastase, dorindu-si functia de prim-ministru in 2004, dar si cum platea sondaje care sa arate ca Nastase este cel mai corupt politician in 2005. Dar am senzatia ca Adrian Nastase nu o va face...
P.S. Va rog sa cititi aceste randuri cu ingaduinta, fiind scrise de un analist politic care-l admira sincer pe AN."