Declaratiile de avere ale candidatilor pentru Parlament au inceput sa fie facute publice. Din cele rezultate pana acum, actualii candidati nu sunt cu nimic mai prejos fata de parlamentarii care isi incheie in curand mandatul.
O parte din declaratiile de avere ale candidatilor pentru Senat si Camera Deputatilor au fost deja publicate ieri pe siteurile celor doua foruri legislative, o data cu trecerea termenului de rezolvare a contestatiilor. Din primele estimari ce se pot face asupra acestui prim esantion de declaratii de avere rezulta ca, daca nu vom avea un Parlament mai "curat", in mod sigur va fi unul mai "bogat".

Alianta sta bine la Bucuresti

Candidatilor pe Bucuresti pentru Senat ai Aliantei D.A. PNL-PD pare sa le fi priit in Opozitie. Vasile Blaga, expert la "Luxten", a trecut in declaratia sa de avere un apartament, o casa de locuit si trei autoturisme: un BMW, dobandit in 2001, un Freelander (2004) si un Citröen C3 (2004). El are un cont de 26.000 de dolari si un depozit colateral, pentru import de utilaje, in valoare de 20.000 de dolari, precum si creante de 50.000 de euro (cu mentiunea: cumparare teren). Blaga mai detine si actiuni sau parti sociale: 45% la SC Multimond si un numar de 80.000 la BRD. In plus, el are o polita de asigurare in valoare de 80.000 de euro.
Ionel Popescu, un alt candidat al Aliantei, detine, potrivit declaratiei sale de avere, nu mai putin de 4 apartamente, dobandite pana in 2002. Grosul averii sale consta in actiuni la 21 de firme, in valoare de 19 miliarde de lei, in timp ce sotia sa are actiuni in valoare de 1,4 miliarde de lei. Chiar si profesorul universitar Mircea Cinteza are trei apartamente, doua masini - un Trabant si un Tico, si este actionar cu cate 30% la Magister Consult si Magister Academica.
Cunoscutul liberal Radu Campeanu, acum pensionar, are o avere destul de consistenta: 48 de hectare de teren agricol (cumparate anul acesta), 10 hectare de padure si 19 hectare de pajiste alpina in Bucegi. Mai detine un apartament, o casa de vacanta, doua automobile - Renault (2004) si Dacia (2002), precum si un cont in valoare de 1,8 miliarde de lei si altul in valoare de 11.000 de euro.

PSD vine tare din urma

Candidatii provinciali, cel putin pana acum, sunt ceva mai saraci. Actualul deputat Gheorghe Barbu, care candideaza acum pentru un alt mandat, la Hunedoara, din partea Aliantei, detine doar doua apartamente, o casa si jumatate de locuit si o Dacie. El are in conturi 255 de milioane de lei si 14.000 de euro, precum si certificate de trezorerie in valoare de 140 de milioane de lei.
Vasile V. Nicula, candidat la Camera Deputatilor din partea UN PSD+PUR, in judetul Hunedoara, detine doar un apartament, un autoturism BMW, dobandit in 2004, si are in cont 5.000 de euro.
In schimb, candidata la Camera Deputatilor Viorica Barabas, tot in Hunedoara si tot pentru UN PSD+PUR, are un apartament, un spatiu comercial, iar in conturi 55.000 de dolari si 10.000 de euro. Pe listele pentru Camera Deputatilor din Judetul Hunedoara ale UN PSD+PUR se remarca si candidatul cel mai sarac posibil si care nu va putea fi intrecut, ci cel mult egalat. Declaratia de avere a candidatei Constanta Ionica Popescu nu contine decat liniute la fiecare rubrica - adica nu are absolut nimic: nici casa, nici masina, nici pamant, nici bani.

FOTO: Campeanu, un pensionar cu aproape doua miliarde in banca