SIF Oltenia are un post vacant in CA, iar de data aceasta cooptarea unui nou membru provizoriu sta in mana administratorilor. Fostul sef al IPJ Dolj, Gheorghe Bica, ar putea intra in schema de conducere, fiind un apropiat al presedintelui Dinel Staicu. In primavara, el a candidat pentru un loc definitiv in CA, a obtinut cele mai multe voturi favorabile, dar nu a avut cvorumul necesar de 51% pentru a intra in CA.

Margareta Racovita nu mai este, de ieri, membru in Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia. Pe 14 septembrie, aceasta si-a depus demisia din functie, "din motive personale" - spun reprezentantii SIF.
In aceste conditii, presedintele Dinel Staicu a convocat pentru 24 septembrie o sedinta a CA pentru cooptarea unui administrator provizoriu pe locul ramas vacant. Persoanele care indeplinesc conditiile legale interesate de acest post trebuie sa isi depuna candidaturile pana pe 22 septembrie.
Printre conditiile care trebuie indeplinite se numara "o buna reputatie si o experienta suficienta pentru a asigura administrarea prudenta si sigura a societatii", dar si "o experienta de minimum trei ani in domeniul administrarii de investitii sau in domeniul pietei de capital". In cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) de pe 29/30 aprilie 2010, actionarii au votat cu privire la desemnarea unui administrator definitiv pentru completarea CA desemnat in 2008. La acea data, candidati au fost Margareta Racovita si Gheorghe Bica, fostul sef al IPJ Dolj, un apropiat al presedintelui Dinel Staicu. Bica a plecat cu prima sansa.
Rezultatele votului au confirmat ca Bica este mai dorit in aceasta pozitie decat Margareta Racovita. Pentru fostul sef al IPJ Dolj au votat favorabil detinatorii a 23% dintre actiunile cu drept de vot. Pentru Margareta Racovita au votat favorabil detinatorii a doar 21,3% din actiunile cu drept de vot. Cum nici unul dintre candidati nu a obtinut cvorumul necesar de 51% din voturile valabil exprimate, locul in CA a ramas ocupat interimar de Margareta Racovita, pana la desemnarea unui administrator la o noua intrunire a AGOA.
Demisia Margaretei Racovita aduce, cel putin temporar, decizia din curtea actionarilor in cea a administratorilor. In prezent, CA are urmatoarea componenta: Dinel Staicu - presedinte, Tudor Ciurezu - vicepresedinte, la care se adauga membrii Teodor Buzatu, Vasile Salapa, Gheorghe Blidaru si Carmen Ioana Popescu. Interesant este daca de aceasta data Gheorghe Bica isi va mai depune dosarul de candidatura.
"Nu stiam de demisia doamnei Racovita. Ma voi gandi daca imi voi depune sau nu candidatura", a declarat ieri Gheorghe Bica. Decizia trebuie luata cu majoritate simpla, adica, in acest caz, cu votul favorabil a cel putin patru membri ai CA. Bica ar avea din start doua voturi favorabile, din partea lui Dinel Staicu si a mainii sale drepte, Carmen Ioana Popescu, adica, practic, 50% sanse de a ocupa locul vacant.

Dinel Staicu, motiv de disputa cu CNVM

Cooptarea unui membru provizoriu nu este singura problema pe care SIF Oltenia o are cu CA-ul. Recent, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut companiei sa convoace AGA pentru ca actionarii sa decida daca mai este oportuna mentinerea in functiile de administratori a lui Dinel Staicu si Carmen Ioana Popescu, in conditiile in care acestia au probleme cu justitia. Dinel Staicu a fost condamnat nedefinitiv de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare pentru fraudarea BIR cu cinci milioane de euro.
Acelasi Staicu, dar impreuna cu Carmen Ioana Popescu sunt acuzati intr-un nou dosar ca ar fi fraudat Transgaz Medias cu circa 11,3 milioane de euro.
Procesul pe fond a demarat ieri, tot la Judecatoria Sectorului 2. Intr-un comunicat de raspuns la adresa CNVM, CA al SIF Oltenia face front in jurul lui Dinel si raspunde ca el a mai fost pus in discutia actionarilor si reconfirmat in 2007, iar in 2008 a fost ales actionar definitiv pe patru ani, alaturi de Carmen Ioana Popescu, desi la data respectiva actionarii cunosteau aceste probleme.
Prin urmare, CA refuza sa convoace AGA. Pana acum, CNVM nu a obtinut in instanta convocarea AGA.