Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis sesizarea premierului Emil Boc de constatare a unui conflict juridic de natura constitutionala si a decis ca acesta poate fi transat prin continuarea procedurii de asumare pe Legea educatiei. "In urma deliberarilor, Plenul Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre guvern si Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara, dezbatere care, odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita", se arata in comunicatul CCR.
Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a sustinut ca "nu se bat cap in cap" deciziile CCR din 3 noiembrie si respectiv 24 noiembrie. "Daca o sa le cititi cu atentie si o sa asteptati motivarea care probabil marti va veni, o sa vedeti ca nu este nicio contradictie intre cele doua decizii. In prima este vorba de asumarea raspunderii, aici este vorba despre motiunea de cenzura", a afirmat Zegrean.

Presedintele Senatului contesta decizia

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca, in opinia sa, decizia data nu schimba in niciun fel hotararea initiala ca angajarea raspunderii este neconstitutionala. El a precizat ca Birourile permanente reunite trebuie sa ia act de deciziile Curtii si sa stinga conflictele juridice constatate. Geoana a completat ca o va contacta telefonic pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, pentru a convoca Birourile permanente reunite care sa ia act de cele doua decizii ale Curtii Constitutionale - urmare a sesizarii sale si a celei a premierului - si sa stinga conflictele juridice constatate de CCR. El a apreciat ca Birourile permanente ar trebui sa fie convocate cel tarziu lunea viitoare. Tot atunci, Senatul are pe ordinea de zi dezbaterea Legii educatiei.

Geoana, amenintat cu inlocuirea

Guvernul va continua procedura angajarii raspunderii pentru Legea educatiei, Parlamentul fiind obligat sa stabileasca data motiunii de cenzura, iar pentru Mircea Geoana se va solicita oficial inlocuirea de la conducerea Senatului daca mai boicoteaza procedura, a mentionat premierul Emil Boc. El a apreciat ca decizia Curtii Constitutionale este clara, explicita si trebuie respectata, presupunand practic ca procedura angajarii raspunderii guvernului continua, iar motiunea de cenzura trebuie prezentata, dezbatuta si votata de Parlament.

"Este extrem de dificil de inteles cum intr-o singura saptamana lucrurile se schimba atat de radical in conceptia Curtii Constitutionale"
Victor Ponta, presedinte PSD


Guvernul, pregatit sa-si asume raspunderea si pe Legea salarizarii

Guvernul a aprobat ieri Legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011. Conform proiectului prezentat saptamana trecuta, salariile de baza din sectorul public vor creste anul viitor cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.
Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea pentru Legea salarizarii.






Premierul Emil Boc a declarat ca majorarea cu 15% din 2011 si stabilirea salariului minim la 670 de lei este tot ceea ce Romania isi poate permite in momentul de fata, pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar si in bugetul disponibil pentru plata salariilor.