Cronica Romana informeaza: "Argumentul" obedientei totale(Autor: Iulian Badea )
Emil Boc se afla la Palatul Victoria de doi ani si opt luni. Vazut de multi drept cel mai slab premier postdecembrist (depasit chiar si de Ciorbea si a sa "luminita de la capatul tunelului"), Boc, cel care detine si functia de lider al principalului partid de guvernamant, suplineste lipsa de profesionalism cu o obedienta crasa. Privind la realitatea politica a anului 2011, devine evident ca actualul premier este mentinut la Palatul Victoria doar pentru simplul fapt ca seful statului vrea sa conduca si guvernul. Este greu de identificat un alt candidat la postul de premier, care sa ii ofere lui Basescu atatea garantii de credinta precum Boc.
De altfel, presedintele Basescu a trecut ani de zile prin cosmarul "coabitarii" cu un premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, care a refuzat sa raspunda "indicatiilor" venite de la Cotroceni. Au fost patru ani pierduti pentru un sef de stat avid sa controleze totul la nivel institutional si nu numai. Astfel ca numirea lui Boc este perfecta in viziunea lui Basescu. Oricat de multe gafe ar face premierul, oricat de contestat ar fi in Modrogan, oricat de nepopular ar fi in randul cetatenilor, presedintele va continua sa il sustina intr-o functie cu care Boc nu are nicio legatura.
Tocmai din acest motiv, acelasi Basescu a tras sforile politice zile intregi inaintea Congresului ca premierul sa fie reconfirmat si in functia de presedinte al partidului. Varianta castigarii de catre Blaga si a taberei sale compusa printre altii din Cezar Preda, Sorin Frunzaverde, Radu F. Alexandru, Cristian Boureanu, perceputi drept contestatari ai actualului sef al statului, era de neconceput la Cotroceni. Iar realegerea lui Boc a devenit o obligatie a exponentilor regimului Basescu. Recompensele financiare, amenintarile cu dosare penale, functiile publice, au reprezentat "argumente" de necontestat pentru marea majoritate a liderilor de filiale, care au ales sa sustina varinta continuitatii la varful partidului.
La randul sau, Boc stie foarte bine ca fara sprijinul venit de la Cotroceni nu ar fi ocupat niciodata o functie de ministru, cu atat mai putin una de premier. Este greu sa intelegi cat de umilitor este pentru un premier sa-i dea zeci de telefoane presedintelui pentru a-i cere acordul intr-o problema sau alta. Remanierea mult clamata, care va avea loc cel mai probabil la inceputul toamnei, reprezinta un alt moment jenant pentru un premier care nu va avea niciun cuvant de spus in privinta ministrilor neperformanti.
De altfel, Basescu s-a antepronuntat in aceasta privinta, spunand ca Udrea, Boagiu, Predoiu si Funeriu sunt ministrii foarte buni, chiar daca spre exemplu ministrul Transporturilor este printre cei mai slabi membri ai guvernului in privinta absorbtiei fondurilor europene. Si totusi, privind declaratiile oficiale vedem ca tocmai acest criteriu al absorbtiei fondurilor europene sta la baza remanierii unuia sau altuia dintre ministri.
In realitate, singurul criteriu care va sta la baza acestei remanieri este sustinerea de care fiecare membru al guvernului se bucura la nivelul cel mai inalt: Palatul Cotroceni! In rest, toate declaratiile referitoare la "reimprospatarea" guvernului, la eficientizarea activitatii acestuia sunt vorbe goale. Care nu mai pot impresiona pe nimeni.