Craiova pierde toti banii pe care guvernul anterior i-a acordat pentru repararea drumurilor, din cauza consilierilor PSD, PNL si UNPR, care au facut tot posibilul sa nu-si dea votul pentru primirea acestei sume. Decizia guvernului Ponta de a cere banii inapoi loveste insa si in primari ai USL, care nu au cheltuit fondurile primite. 52 de primarii din Dolj au primit peste 22 de milioane de lei de la guvern, cele mai mari sume revenind Craiovei, Calafatului, Bailestiului si Teascului.
Autoritatile locale care au primit la inceputul lunii aprilie bani din Fondul de Rezerva sunt obligate sa restituie sumele necheltuite pana vineri, potrivit unei ordonante de urgenta publicate marti seara in Monitorul Oficial. "Am decis recuperarea din conturile autoritatilor locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012, acea hotarare prin care s-au alocat din fondul de rezerva bani catre autoritati locale de catre fostul guvern aflat in functie", a declarat premierul Victor Ponta. Autoritatile locale au la dispozitie trei zile ca sa restituie la bugetul de stat sumele de bani alocate prin respectiva HG. "S-a stabilit ca sumele alocate catre primariile mentionate prin acea hotarare de guvern sa fie blocate, iar ce a ramas necheltuit se restituie la guvern pentru a fi distribuit pentru prioritatile acestuia", a explicat ministrul finantelor, Florin Georgescu. La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 648 de milioane de lei (echivalent a 148 de milioane de euro), din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL.
Decizia guvernului Ponta, dar si neintelegerile politice din Consiliul Local Craiova au dat o lovitura serioasa bugetului municipal. Craiova a pierdut 3,5 milioane de lei, adica circa un milion de dolari, bani pe care guvernul anterior ii alocase orasului cu destinatia precisa de a fi folositi pentru repararea drumurilor. Nefiind insa cheltuiti, banii au fost luati inapoi la bugetul de stat, in baza unei ordonante date de actualul executiv in prima sa sedinta de guvern.
Povestea celor 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi) incepe cu mai bine de o luna in urma, cand, prin Hotararea de Guvern nr. 255/03.04.2012, municipiul Craiova a primit din fondul de rezerva bugetara la dispozitia executivului suma de 3,5 milioane de lei. Banii au fost insa acordati doar "pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile", dupa cum se mentioneaza in actul normativ. Craiova nu avea insa restante la proiectele finantate din fonduri europene, asa ca Biroul Administrare si Intretinere Drumuri din cadrul municipalitatii a solicitat alocarea acestor bani la capitolul Reparatii strazi. Primarul Antonie Solomon a avizat aceasta propunere si a transmis-o mai departe consilierilor locali, convocandu-i totodata in sedinta extraordinara in data de 13 aprilie.

Suparare pe lipsa primarului

Cu o zi inainte de sedinta extraordinara, reprezentantii UNPR (partidul primarului Solomon) si cei ai PSD (partidul senatoarei Olguta Vasilescu, contracandidata lui Solomon in apropiatele alegeri locale) au avut schimburi dure de replici si acuzatii reciproce in conferinte de presa convocate de cele doua partide. Cum era de asteptat, primarul Antonie Solomon nu a venit la sedinta pe care o convocase, evitand pe aceasta cale o confruntare atat cu fostii sai colegi de la PDL, cat si cu reprezentantii PSD. Suparati pe absenta primarului, toti consilierii PSD si doi dintre cei liberali (Pavel Badea si Emilian Stefarta) s-au ridicat si au parasit sala. "Daca subiectele de pe ordinea de zi nu sunt atat de importante incat dansul sa participe la sedinta, vom reveni atunci cand Domnia sa poate sa participe", a explicat consilierul pesedist Florentin Tudor.
Si totusi, sedinta s-ar fi putut desfasura. Cvorum de sedinta exista, deoarece, pe langa cei sase uneperisti si noua pedelisti, mai ramasesera in sala liberalul Lucian Mincu si pesedistul Nicolae Parvuleasa. La un moment dat, insa, reprezentantii UNPR s-au ridicat si ei, ca la un ordin, si au parasit sala fara nici o explicatie, luandu-i cu ei si pe Mincu si Parvuleasa.
Ramasi singuri, cei noua consilieri PDL au plecat si ei, pentru ca nu mai exista cvorumul de sedinta, nu inainte ca viceprimarul PDL Marinica Dinca sa dea vina pe aceasta situatie pe primarul Antonie Solomon, care "nu vrea sa rezolve probleme stringente ale Craiovei, cum sunt drumurile, strazile si parcarile".

Coalitia anti-Marinica

Primarul Solomon a convocat apoi, pe 26 aprilie, sedinta ordinara a Consiliului Local Craiova. Ordinea de zi era aceeasi ca la sedinta extraordinara ce trebuia sa se desfasoare cu doua saptamani in urma, incluzand si proiectul de rectificare bugetara prin care urma sa fie primiti si alocati banii de la guvern. La solicitarea Biancai Predescu, dar si a lui Florentin Tudor, ambii consilieri PSD, ordinea de zi a fost aprobata punct cu punct, nu in bloc, ca pana acum. Justificarea acestei schimbari a iesit la iveala imediat: la punctul 6, care viza rectificarea bugetara prin care erau primiti banii de la guvern si apoi alocati catre reparatiile de drumuri - pesedistii au votat impotriva, iar liberalii si uneperistii lui Solomon s-au abtinut. Cu doar opt voturi pentru (PDL), dar si cu opt impotriva (PSD) si opt abtineri (UNPR si PNL), proiectul a fost respins.
Aceasta ciudata alianta intre PSD, PNL si UNPR avea de fapt un alt scop, pe care l-a explicat Marinica Dinca, reprezentantul PDL care candideaza la functia de primar al Craiovei. "Inteleg ca cei mai multi dintre colegii din consiliul local au vrut sa evite situatia de a vota impotriva proiectului meu privind acordarea unui ajutor de 1.000 de euro pentru fiecare nastere, proiect pe care stiau ca o sa-l propun astazi (ieri - n.r.)", a spus Dinca.
Si poate ca n-ar fi fost o problema daca guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu n-ar fi cazut, zilele trecute, in urma unei motiuni de cenzura. Noul guvern, al lui Victor Ponta, a adoptat marti, in prima sa sedinta, o ordonanta de urgenta prin care a retras din conturile autoritatilor locale banii alocati de fostul guvern din Fondul de rezerva bugetara si inca necheltuiti. Actul normativ a fost publicat in aceeasi zi in Monitorul Oficial, astfel ca bugetul Craiovei a ramas fara cele 3,5 milioane de lei din cauza ambitiilor si certurilor unor consilieri locali din legislativul municipal. Consolarea, daca putem spune asa, a autoritatilor locale este ca banii inca nu intrasera in contul primariei, dupa cum au precizat surse autorizate din primarie.

Primarii - negri de suparare

Primarii din Dolj au si ei de suferit din cauza deciziei guvernului Ponta. "Noi am primit un milion de lei, din care am apucat sa cheltuim jumatate. Pe cealalta va trebui sa o returnam, dar puteam sa o fi cheltuit daca ne grabeam putin cu prognoza catre Trezorerie. Prin aceasta prognoza care se face de doua ori pe luna, noi, primaria, stabilim cu Trezoreria ce plati vom face. Trezoreria nu poate primi mai mult decat am progĀ­nozat. Iar noi am ramas pe vechea prognoza, adica sume mai mici. Asta este, vom da banii inapoi. Nici nu ne gandim sa ne opunem, Doamne fereste, asta imi mai lipsea", a declarat primarul municipiului Calafat, Mircea Guta, care a cochetat cu PDL, apoi cu UNPR si, in cele din urma, a ramas in PNL.
O situatie dramatica este insa in municipiul Bailesti. Aproape plangand, primarul Costel Pistritu, de la PDL, a spus ca trebuie sa returneze peste un milion de lei, bani care erau destinati platii cofinantarii din proiectele europene. "De doua ori am primit bani si de doua ori nu am avut parte de ei. O data ne-a dat Tariceanu in 2008, cand si-a batut joc de noi. Eram penultima localitate din Dolj ca suma primita, desi suntem municipiu. Asa ca i-am dat inapoi. Acum, cand in sfarsit am primit si noi o suma mai mare, 1,05 milioane de lei, trebuie sa-i dam inapoi. Banii acestia ii planificaseram pentru cofinantarea proiectelor europene aflate in derulare, de aceea nici nu am apucat sa-i cheltuim. Noi nu suntem romani. M-au lasat picioarele azi-dimineata (ieri - n.r.), cand am auzit ca s-a publicat deja in Monitorul Oficial. Noi avem contracte din fonduri europene de 30 de milioane de euro. Cum pot sa ne faca asa ceva? Imi vine sa plec din tara asta. Suntem romani cu totii, indiferent din ce partid facem parte. O dau dracului de politica, daca nu suntem oameni. Credeam ca s-au schimbat mentalitatile", s-a plans primarul din Bailesti. El a precizat ca este posibil sa aiba probleme cu derularea contractelor europene, deoarece se baza pe acei bani pentru a face plata catre constructori. Situatia este cu atat mai grea cu cat primaria are nevoie de un imprumut de doua milioane de euro pentru investitii. "Avem deja anuntul in SEAP. In 20 de zile se va face licitatia", a precizat el.
Pe cat de stresat era Costel Pistritu, pe atat de degajat si pus pe glume era primarul din Filiasi, Nicolae Stancioi. Intrebat ce suma de bani trebuie sa returneze, Stancioi a raspuns ironic: "Am pierdut o suma fabuloasa. 4.000 de lei. Bine ca-i iau inapoi, ca nu aveam pe ce sa-i cheltuiesc. Pai noi avem nevoie de 1,8 milioane de lei pentru cofinantari si ei ne-au dat 4.000 de lei? Asa sa scrieti, ca sufar atat de tare ca nici nu aveam cum sa-i cheltuiesc", a spus primarul Stancioi, trecut de la PSD la PDL, apoi iar la PSD.

Primarii se pot opune pe riscul lor

GdS a incercat sa afle de la sursa cum poate efectiv guvernul sa blocheze sumele din conturile de la Trezorerie ale primariilor, asa cum a declarat ministrul finantelor. Am aflat ca, de fapt, nici o suma nu este blocata si nici nu poate fi blocata si ca totul tine de vointa primarilor, care isi asuma insa un risc daca refuza sa returneze banii. "Conturile nu sunt blocate. Restituirea banilor se face prin documente de plata pe care le intocmesc ordonatorii de credite, adica primarii. Desi se poate opune, el raspunde la un eventual control al Curtii de Conturi, deoarece este ilegal sa nu respecti o ordonanta a guvernului. Este pe raspunderea lui. Sunt foarte putine primarii care au cheltuit din acesti bani. Nu stiu de ce", au explicat pentru GdS surse avizate din cadrul Trezoreriei.

Emil Boc: Primarii PDL vor ataca in instanta OUG prin care trebuie sa restituie banii

Primarii PDL vor ataca in instanta OUG 15/2012, prin care guvernul Ponta le cere autoritatilor locale sa restituie banii alocati de guvernul Ungureanu, dar pe care nu i-au cheltuit pana in prezent, a explicat pentru NewsIn presedintele PDL Emil Boc.
"Primariile PDL vor ataca in instanta ordonanta, pentru ca este vorba de un abuz. Nu poti sa soliciti restituirea retroactiv a unor fonduri deja alocate", a raspuns Boc, intrebat ce va face concret PDL pentru a opri aplicarea ordonantei emise de guvernul Ponta. "Este o incalcare a drepturilor primariilor de a-si administra resursele financiare, pentru ca primariile au facut rectificari de buget, au facut modificarile in interiorul obiectivelor pe care le aprobasera in consiliul local", a mai spus fostul premier, precizand ca nu este vorba de pomeni electorale ori de cheltuieli nejustificate, ci de achitarea unor arierate, a unor datorii ale unor spitale, scoli si gradinite. Intrebat daca ii sfatuieste si pe primarii de la celelalte partide sa faca acelasi lucru, Boc a raspuns: este treaba lor, fiecare face ce doreste". Anterior, Emil Boc a declarat intr-o conferinta de presa ca, prin ordonanta de urgenta aprobata marti, "guvernul USL a intervenit cu bocancii in finantele primariilor si ale consiliilor judetene, luand resurse publice care erau date pentru achitarea datoriilor la spitale, pentru cofinantarea proiectelor europene, pentru achitarea unor datorii la scoli si gradinite".