Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul "Si totusi, de mana a doua!", pe care il puteti citi in continuare.
'Revolta celor jigniti de remarca lui Traian Basescu, potrivit caruia suntem o tara de mana a doua, este perfect indreptatita. Caci nu tara este de mana a doua, ci conducerea ei. O tara nu poate sa fie de mana a doua. O natiune nu poate sa fie de mana a doua. O cultura nu poate sa fie de mana a doua.
Sunt destule tari sarace, cu un PIB scazut pe cap de locuitor, dar asta nu inseamna ca sunt de "mana a doua". Ca sa folosim un exemplu recent si cunoscut, Grecia este si mai indatorata decat Romania, s-a imprumutat cu peste 100 miliarde euro chiar pentru a plati pensii si salarii, dar nimeni n-o considera "de mana a doua". Cu atat mai mult propriii sai conducatori.
Toate tarile au dintotdeauna - si vor avea intotdeauna - datorii, imprumuturi si deficite bugetare, dar, din acest motiv, nimeni nu le categoriseste in felul in care Traian Basescu vorbeste despre o tara in care este presedinte, desi a pierdut alegerile pe teritoriul ei.
Cu multa pudoare si sfiosenie, dl Basescu evoca in monologul sau televizat cat de stingher s-ar fi simtit domnia sa atunci cand s-a prezentat la usa celor bogati sa ceara un imprumut nu pentru "autostrazi", ci pentru salarii si pensii. Dl Basescu devenise de-a dreptul patetic in fata scaunului pe care statea o doamna: "Va rog sa va ganditi si la cum se duce un sef de stat si spune: 'Am nevoie de imprumuturi' 'Dar ce autostrazi vrei sa faci?' 'Nu, ca sa platim salariile si pensiile'".
Sa lacrimezi si mai multe nu!
In primul rand, presedintele n-are ce cauta in asemenea afaceri ori ipostaze, intrucat imprumuturile, negocierea si destinatia fondurilor atrase de un stat sunt, peste tot in lume, in responsabilitatea guvernelor, a finantistilor si trezoreriilor nationale respective. In plus, scena lacrimogena de mai sus nici macar nu s-a petrecut aievea, ea a fost inventata de locatarul Cotrocenilor pentru a smulge compasiunea Poporului si rrromanilor... Altfel nu se explica asemenea "confesiuni" despre intamplari imaginare, mai ales ca FMI - si nu numai! - stiau mult mai bine decat dl Basescu care este situatia financiara a Romaniei, unde-i lipsesc banii si pentru ce se imprumuta.
In al doilea rand, nu de asemenea situatii ar fi trebuit sa se jeneze dl Basescu, ci de acelea in care bananaia pe aleile unor importante reuniuni a liderilor europeni fara ca cineva sa-l bage in seama.
Imprumutul extern, atragerea de fonduri, proiecte finantate cu "banii altora" reprezinta, in ziua de azi, un mod aproape natural de functionare a majoritatii economiilor.
Nu este decloc rusinos sa te imprumuti, chiar pentru a diminua deficitele bugetare. Este, insa, foarte rusinos sa fii ignorat si impins la periferia comunitatii internationale din motive care nu tin de saracia din tara ta, ci de saracia din... mintea ta!
Ca sa revenim la exemplul Greciei, este de comparat audienta pe care a avut-o primul lor ministru si in ce capitale a umblat acesta pentru a prezenta situatia tarii sale, unde si cu cine s-a intalnit - de la Biroul Oval al Casei Albe, la Cancelaria din Berlin - fata de naveta intre piscina vilei de protocol Lac 1 si plaja lui Ceausescu de la Neptun pe care o face celebrul nostru presedinte.
Si totusi, dintr-o anume perspectiva, am putea sa-i dam dreptate dlui Traian Basescu.
Da, Romania este o tara de mana a doua, dar nu pentru ca a ajuns in situatia sa imprumute jumatate din bugetul statului sau, ci pentru ca treburile acestui stat sunt gestionate cu atata incompetenta si iresponsabilitate, incat a trebuit sa vina altii sa ne faca politicile interne.
Da, Romania este o tara de mana a doua, dar nu prin valorile pe care le are, ci prin maniera iresponsabila si antinationala in care aceste valori veritabile sunt tinute sub obrocul ignorantei si al clientelismului politic, in loc sa fie promovate in prima linie a decidentilor.
Da, Romania este o tara de mana a doua, dar nicicum prin spiritualitatea exceptionala a cetatenilor ei, ci prin mediocritatea si lipsa de prestigiu international al conducatorilor ei.'