Senatorul PSD Adrian Tutuianu a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Un presedinte care umileste cere sa nu fie umilit", pe care o puteti citi in continuare.
'Cu totii am putut vedea cum, intors recent de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu n-a putut rezista unei noi tentatii de a-i dojeni pe jurnalisti si, prin intermediul acestora, pe romanii care inca mai sunt interesati de ce spune Domnia Sa.
Iritat de legaturile pe care cei cu memorie politica le fac intre arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu si anumite polite ramase neplatite din campania prezidentiala, presedintele Basescu s-a gandit sa ia atitudine si sa curme orice intentie a vreunui ziarist de a lega
numele sefului statului de arestarea controversatului patron media. "Plecati de la premisa ca aveti un presedinte care se respecta, care niciodata nu o sa spuna unui judecator "judeca asa!" sau unui procuror "ia-l pe ala!", ne indemna, prin mijlocirea presei, seful statului.
Am fi putut sa plecam de la aceasta premisa daca, intre timp, nu ar fi aparut numeroase si certe dovezi ca seful statului nu respecta institutiile statului, ca ignora adevaratele probleme ale romanilor, ca dispretuieste libertatea de expresie, castigata cu greu de romani, si ca are si solutia prin care ii reduce la tacere pe cei care-l incurca.
Neavand respect fata de oameni, institutii si valori, este clar ca Traian Basescu nu se poate respecta nici pe sine, ca reprezentant al institutiei prezidentiale, dar‘mite sa ceara sa fie respectat, mai ales cand, se stie, respectul se castiga, nu se impune.
Asadar, in tara in care ascultarea si inregistrarea conversatiilor purtate de adversarii politici sau personali a devenit sport national, inregistrarile sau stenogramele - singurele dovezi de la dosar, in tara in care cei care nu gandesc la fel ca presedintele se tem sa nu fie saltati din strada si incatusati, in tara in care totul se face cu voie de la Zeus si vantul ar trebui sa bata numai in directia bine stabilita de acesta, presedintele ne indica premisele de la care trebuie sa plecam.
Si nu se opreste aici. Cu dezinvoltura binecunoscuta - eu ii spun tupeu -, Traian Basescu ne mai cere sa nu ne umilim presedintele. Sa se teama oare ca romanii ar putea fi tentati sa-i rasplateasca atitudinea exersata de ani de zile fata de ei cu aceeasi moneda?
Convins ca numai Domnia Sa are dreptul nescris de a-si umili poporul si ca este singurul care se pricepe in domeniu, Traian Basescu vrea sa-si pastreze aceasta bizara atitudine, pe
care, poate, nu-i tarziu sa o ridice la rang de prerogativa.
Cel care ne minte fara rusine, in campanii, ca ii pasa de romani si ii anunta, mai apoi, cu cinism, ca sunt niste grasi care trebuie pusi la slabit, care ne spune ca am iesit din criza pentru a ne anunta, la cateva luni dupa, ca intram in recesiune, care spune vesel ca atunci cand sustinea pensia minima era sub influenta bauturilor alcoolice, care propune la infinit un premier si o formula de Guvern-dezastru pentru romani, un presedinte care nu
recunoaste vointa poporului exprimata la urne, care face si desface partide si aliante in Parlament ca sa-si pastreze puterea, un presedinte surd la suferintele si umilintele indurate de milioane de romani, ei bine, acelasi presedinte le cere acelorasi romani sa nu-l umileasca. Aceasta pare sa fie, cel putin pana acum, suprema dovada de tupeu a unui presedinte care nu stie decat sa-si umileasca poporul. Dar, pentru ca tinem la linistea sufleteasca a domnului Traian Basescu, il asiguram ca il respectam. Si-l respectam tot atat cat ne respecta si Domnia Sa. Nu e vina noastra daca e prea putin.'