Dupa cateva ore de dezbateri, timp in care au fost contestati unii candidati, parlamentarii au votat componenta noului Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), membrii acestuia depunand juramantul in fata plenului celor doua camere ale Legislativului.
Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern, Dragos Petrescu, nominalizat de Presedintie, Mircea Dinescu si Claudiu Secasiu, propusi de PNL, Dan Lazea si Corneliu Turianu, sustinuti de PD, Florin Chiriteanu, Cazimir Ionescu si Laurentiu Tanase, din partea PSD, Constantin Buchet, din partea PRM, si Ladislau Csendes, nominalizat de UDMR, sunt cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, in urma votului covarsitor majoritar al parlamentarilor.
ßedinta plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a debutat ieri cu nemultumirile reprezentantilor PRM referitoare la diverse aspecte ale candidaturii lui Constantin Ticu Dumitrescu. In timp ce Ilie Merce s-a aratat nemultumit ca nu exista un CV atasat dosarului celui in cauza, Mircea Costache a precizat ca modernizarea Romaniei nu se poate face cu asemenea "fosile". Deputatul PNL Ion Ghise a spus, la randul sau: "Ticu Dumitrescu sa-si prezinte CV-ul in fata unor colonei de Securitate, care au ajuns in Parlament. Rusine!".
Reprezentantii Puterii au punctat ca nu este cazul ca tocmai Constantin Ticu Dumitrescu sa-si prezinte CV-ul in fata unor persoane care-i cunosc dosarul de 30-40 de ani, Gheorghe Gabor intrebandu-se retoric "cui i-e frica de Ticu Dumitrescu?". Mihaita Calimente (PNL) a apreciat ca a sosit momentul sa se faca ordine si curatenie si sa nu mai existe oameni care au condamnat alti oameni, simboluri ale "regimului de trista amintire", si care sa vina sa dea lectii de morala de la tribuna Parlamentului.
Senatorul PSD Rodica Stanoiu a adus in discutie existenta unui vid legislativ creat prin emiterea ordonantei de la inceputul lui 2006, de modificare a fostei legi privind accesul la propriul dosar. "Cine ii verifica pe cei care de maine ne vor verifica pe noi?", s-a intrebat Stanoiu, precizand ca actualul Colegiu nu poate fi verificat.

Reformarea CNSAS

Dupa sedinta, Constantin Ticu Dumitrescu a afirmat ca singurele arme folosita impotriva sa au fost minciuna si calomnia. "N-a fost usor, nu m-am obisnuit cu murdaria", a mai spus el. Intrebat daca este multumit de echipa cu care va lucra, el a raspuns ca aceasta este echipa pe care au promovat-o partidele. "Eu trebuie sa ma multumesc cu ce mi s-a dat", a adaugat el.
Constantin Ticu Dumitrescu, care va fi cel mai probabil ales presedintele Colegiului, a precizat ca nu va primi aceasta calitate decat hotarat sa incerce sa schimbe de la relatiile cu Serviciile de informatii pana la reformarea institutiei in sine. El a precizat ca, pentru buna functionare a CNSAS, este nevoie de angajarea a inca 60-70 de oameni.
La randul sau, Mircea Dinescu a explicat ca, dupa ce a incercat sa refaca dinozaurul "dintr-o copita si doua coaste", munca trebuie continuata, mai ales ca CNSAS are acum o arhiva impresionanta de studiat.