Senatorul Serban Valeca a sustinut in Senat o declaratie politica cu titlul "Acei roboti cu integratele defectate", pe care o puteti citi in continuare.
'As vrea sa va atrag atentia ca asistam in aceste zile la o situatie fara precedent in istoria postrevolutionara a Parlamentului Romaniei. Dupa ce a macelarit veniturile populatiei aducand la limita supravietuirii categorii intregi de oameni, dupa ce a reusit sa provoace inchiderea a zeci de mii de firme prin masurile aberante pe care le-a luat, dupa ce a mintit si a pacalit intr-un mod nemaiintalnit, actuala putere portocalie a reusit sa loveasca in credibilitatea Parlamentului mai rau decat a facut-o orice alt partid politic pana acum.
Asa cum probabil intuiti ma refer aici la mult-discutatul vot pe care l-au dat reprezentantii puterii saptamana trecuta in Camera Deputatilor. Niciodata nu s-a mai intamplat ca un intreg grup parlamentar sa voteze gresit. Aceasta intamplare ne arata ca, asa cum spunea chiar presedintele de sedinta din acea zi, ei voteaza ca la Marea Adunare Nationala. Nu conteaza parerile si convigerile lor, nu conteaza interesul alegatorilor care i-au votat si i-au trimis acolo, nu conteaza cat rau si cata suferinta pot provoca legile pe care le adopta. Daca ordinul sefului e sa voteze - voteaza! Fara analiza, fara responsabilitate doar dupa cum se ridica degetul. Ar fi hazliu daca nu ar fi de plans si faptul ca degetul ridicat a fost interpretat de unii parlamentari de la putere ca vot "impotriva" iar de altii ca vot "pentru", adica defectiuni pe toata linia.
Stimate colege si stimati colegi, acesti "degetari" ne-au aratat clar ca sunt doar un "grup" bine dresat si instruit. Toate acele fraze frumoase despre democratie, libertate de exprimare, responsabilizarea parlamentarilor prin votul uninominal, tin doar pana la ridicarea degetului. In acel moment, reflexul Pavlovian se declanseaza si interesul cetateanului este uitat.
In aceste conditii, va intreb, stimati colegi, ce legitimitate si credibilitate mai poate avea o asemenea putere? Ce incredere mai pot avea alegatorii ca vor fi reprezentati corect de acesti colegi care s-au comportat ca niste "roboti cu integratele defectate" si voteaza de fapt la comanda unui deget si nu conform dorintelor si intereselor celor care i-au trimis in Parlament?
De aceea, va spun din nou doamnelor si domnilor senatori, ca avem obligatia sa-i aparam pe cei multi votand motiunea de cenzura depusa deja in Parlament.'