Liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca Victor Ponta devine cel mai tanar presedinte al PSD, cu misiunea dificila de a reforma partidul, tinand sa-l felicite si anuntand ca liberalii pot fi partenerii unui PSD modernizat, dar raman adversari ideologici, nefiind vorba de aliante.
"Il felicit pe Victor Ponta, care devine cred cel mai tanar presedinte al PSD si care are o sansa si o misiune foarte importante, amandoua. Cred ca, din punctul de vedere al PSD, greul abia incepe, pentru ca alegerile in general intr-un partid sunt reasezari de roluri si daca tema, asa cum cred eu, acestui partid este de a incerca sa devina un partid modern de stanga, dupa 20 de ani de remanente comuniste, de tentative de a deveni partid-stat, de cantonare intr-un intr-un feudalism post-comunism, atunci e o misiune dificila in care ii urez succes lui Victor Ponta si celor din PSD", a sustinut Crin Antonescu, duminica.
El a precizat ca pentru liberali PSD, reformat sau nereformat, "ramane adversarul ideologic principal", iar in cazul unei "democratizari si modernizari interne" liberalii vor fi parteneri onesti ai social-democratilor.
"Pentru binele Romaniei ar fi necesara o stanga autentica, si marturisesc ca desi vom fi categoric adversari, daca Victor Ponta si conducerea PSD vor face eforturi sincere de a democratiza si moderniza acest partid, vor avea in noi parteneri onesti, pentru ca o societate democratica are nevoie si de o dreapta, si de o stanga autentice si performante", a spus Antonescu.
Liderul PNL a precizat ca, atunci cand vorbeste de parteneriatul cu PSD, nu se refera la "colaborari sau aliante", ci la faptul ca liberalii au nevoie de un adversar pe masura, precizand in schimb ca raportul PNL-PSD ramane acelasi in privinta colaborarii impotriva actualei puteri.
"Eu nu am vorbit aici despre despre colaborari sau aliante, ci despre faptul ca, incercand sa reformam PNL-ul, incercand sa facem din PNL un partid autentic si puternic de dreapta, avem nevoie de un adversar pe masura, de o stanga democratica autentica si performanta, pentru ca orice partid nu poate pretinde daca este democratic ca poate rezolva singur problemele unei societati si are nevoie de adversari cu adevarat reprezentativi. Privitor la raporturile in contextul actual, lucrurile intre PNL si PSD-ul actual nu se schimba din punctul meu de vedere sub niciun aspect fata de momentul in care PSD era condus de Mircea Geoana", a mentionat Anonescu.
El a adaugat ca pentru "apararea statului de drept si pentru impotrivirea la abuzurile si aberatiile actualei puteri", liberalii vor fi dispusi oricand sa colaboreze cu social-democratii .
Intrebat daca PSD se poate reforma avand in vedere ca din echipa de conducere aleasa de Congresul PSD fac parte si lideri din garda veche, Crin Antonescu a precizat: "Acestea sunt probleme intene ale PSD si eu nu ma pronunt asupra lor. Tot ceea ce pot spune este ca daca doreste cu adevarat sa se reformeze, PSD are de facut schimbari fundamentale. Daca eu vorbesc in PNL despre nevoia unor schimbari serioase de practici de comportament de atitudine, atunci asta este cu mult mai valabil pentru PSD, dar eu incerc sa ma ocup de reforma PNL, si nu de reforma PSD, care e treaba altora, in primul rand al lui Victor Ponta", a conchis presedintele liberalilor.