Liderul PNL isi doreste ca in viitor presedintele partidului sa fie desemnat in urma votului tuturor membrilor de partid. In acelasi timp, Antonescu vrea sa poata propune ministri, sa propuna retragerea spriijinului politic. In acelasi timp, Crin Antonescu cere ferm candidaturi pe lista.
"Eu am de ales intre acest mod declarat care limiteaza individualismul pe care il cultivam si o formula pseudoindividualista. Cei care clameaza caracterul individualist al acestor congrese se inseala. Nu suntem astazi in conditia de a practica autentic acest vot pentru ca nu avem clara conditia de membru. Visul meu este ca in statut sa avem de-a face intr-un vot universal pentru functia de presedinte al PNL, sa avem de-a face cu procedura de referendum intern pe problemele majore. Putem face asta daca nu avem membru activ al PNL, ca nu stiu ca sunt membri ai PNL - mai sunt si din astia, care sunt conectati la un circuit informational al PNL, sa afle si din alta parte decat din presa incotro se indreapta partidul. Sigur ca asta presupune anumite socuri", a declarat astazi presedintele PNL, Crin Antonescu, cu ocazia lansarii programului cu care va candida la congresul de saptamana viitoare "Prin noi insine acum".
Antonescu a tinut astfel sa sublinieze clar ca sustine ideea candidaturilor pe motiuni, pe liste - idee respinsa de prim-vicepresedintele, Ludovic Orban.
Presedintele PNL a precizat ca vrea mai multa putere in partid. "Voi cere partidului ceva mai multa putere, departe de a excede cadrele democratice, bunul simt. Dar este foarte clar că in acest zid trebuie produsa o bresa, iar asta se produce cu forta. Nu cer puteri sporite, ci acest sistem pe motiuni care presupune o echipa, cer o legatura mai eficienta intre presedinte si secretar general, secretari generali. Cer dreptul presedintelui de a face anumite propuneri in chestiuni importante, sa propuna ministri, sa propuna retragerea sprijinului politic. In momentul in care un cabinet se alcatuieste in urma amestecului unor sfere de influente, atunci aceasta responsabilitate devine difuza. Vreau ca presedintele nu sa decida, ci sa aiba drept de asumare, de propunere, de initiativa. Cine crede ca nu voi face ceea ce spun, se inseala", a spus Crin Antonescu.