Tratatele de aderare cu Romania si Bulgaria nu vor trece prin Parlamentul german in forma in care au fost aprobate de Parlamentul European, avertizeaza responsabilul pentru politica externa al factiunii parlamentare crestin-democrate, Friedbert Pflüger.
Intr-un interviu pentru televiziunea ARD, parlamentarul principalului partid de opozitie a cerut ca Germania sa negocieze bilateral cu cele doua tari perioade de tranzitie dupa 1 ianuarie 2007, in care accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria va fi restrictionat.
“Pe langa perspectivele de politica externa asupra extinderii Uniunii, trebuie cantarite bine consecintele pentru forta de munca din Germania“, a argumentat el, intr-un moment in care somajul cronic din Germania da semne de reducere.
Ratificarea tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria de catre Bundestagul german ar urma sa aiba loc luna aceasta, iar Uniunea Crestin-Sociala, partenerul ultraconservator al crestin-democratilor, l-a avertizat deja pe cancelarul Gerhard Schröder ca parlamentarii sai nu vor vota tratatele in forma actuala.
Agentia Reuters aminteste ca toate tarile central si est-europene care au aderat la Uniune la 1 mai anul trecut au negociat asemenea perioade de limitare a accesului fortei de munca.
In cazul Poloniei, tara frontaliera cu Germania, acest termen a fost negociat la cinci ani.