Jumatate din perioada de campanie electorala a trecut, iar eforturile de pana acum ale candidatilor si partidelor politice nu par sa ii convinga pe craioveni. Orasenii sunt mai informati despre europarlamentare decat oamenii din mediul rural, dar si mai inversunati impotriva politicienilor, despre care cred ca nu ii reprezinta.

Daca in satele doljene oamenii sunt interesati doar de pensii si de muncile campului si stiu prea putine lucruri despre europarlamentare, alegerile din 7 iunie nu sunt o necunoscuta pentru craioveni, insa multi sustin ca nu se vor duce sa voteze.
GdS a incercat sa afle cum este privit de catre oraseni scrutinul pentru stabilirea deputatilor romani din Parlamentul European. Pe Cristian Aciubotaritei l-am gasit in parculetul din fata Primariei Craiova, la umbra, pe o banca, alaturi de sotia sa. Nemultumirile sale fata de politica din Romania au iesit la iveala imediat cum l-am intrebat despre europarlamentarele din acest an. "Alegerile sunt acum, in iunie, dar, daca e vorba de liste de partid, n-are rost sa mai vorbim. Ce poti sa mai zici?! Parerea mea e ca ar trebui sa fie vot uninominal", a spus craioveanul, o parere pe care a impartasit-o si sotia sa. "Pentru mine, toti, de la cap la coada, sunt mafioti. Orice om care ar avea 20% cinste, ca sa nu sper mai mult, si ar putea sa faca politica in tara asta, este dat la o parte. De ce nu intra in politica oameni care sunt capabili?", a adaugat femeia. Dupa cum au marturisit, cei doi sunt dezamagiti si nu au incredere in mesajele politice ale partidelor si candidatilor acestora, privind cu pesimism eventualele schimbari. "Europarlamentarii ar trebui sa faca legatura intre cei din Europa si noi, ar trebui sa se lupte pentru problemele noastre. Acum, ei vor sa ajunga europarlamentari pentru salarii si pentru ce beneficii pot obtine. Nu ma duc la vot pentru ca nu am pe cine sa votez", a incheiat Aciubotaritei.

Cati se vor duce
la vot?

Si ceilalti craioveni intervievati de noi au declarat ca nu se vor duce la vot pe 7 iunie. Motivele par sa fie aceleasi: dezamagirea fata de mediul politic din tara si sistemul de desfasurare a alegerilor europarlamentare. "Nu sunt de acord sa votez o lista de partid. Trebuia sa fie vot uninominal, cum a fost la alegerile pentru parlament.
Cred ca nici 20% dintre oameni nu se vor duce sa voteze pentru ca s-au saturat de aceleasi fete in politica.
Tocmai de aceea nu ma voi duce nici eu. Stiu ca fiecare tara trebuie sa aiba reprezentanti in Parlamentul European, stiu ca ar trebui sa votez din constiinta civica, insa, decat sa votez asa, mai bine deloc", a declarat Anamaria Radeanu, cu care am stat de vorba cateva minute pe strada. "Da, stiu ca sunt alegerile pe 7 iunie, stiu si cativa dintre candidati pentru ca i-am mai vazut la televizor si prin ziare.
Nu ma duc la vot. De ce? Pai uitati-va ce e in tara asta!", a rabufnit alt craiovean.
Nu sunt de acord sa votez o lista de partid. Trebuia sa fie vot uninominal, cum a fost la alegerile pentru parlament. Cred ca nici 20% dintre oameni nu se vor duce sa voteze pentru ca s-au saturat de aceleasi fete in politica. Tocmai de aceea nu ma voi duce nici eu (...) decat sa votez asa, mai bine deloc ".
Anamaria Radeanu, din Craiova