Primaria Craiova a cumparat pentru amenajarea spatiilor verzi din oras 22.000 mp de gazon-rulou, la un pret de 2 euro/mp. Aranjamentele florale din centru, de pe marile artere si din Parcul "Nicolae Romanescu" au inghitit 5,6 milioane de lei din bugetul local.

Spatiile verzi din Craiova au anul acesta un buget de criza, 8,5 milioane de lei, dintre care 5,6 milioane de lei au fost destinate plantarii si intretinerii de flori, arbusti si gazon. Panselutele, petuniile, salviile, daliile, miozotis, flori anuale sau bienale, au fost aduse in Banie tocmai de pe malurile Muresului, la un pret total de 250.000 de lei. Acestea se gasesc pe Calea Unirii, in Parcul "Nicolae Romanescu" si pe bulevardele mari ale orasului, insa sunt vaduvite cartierele periferice. "Anul acesta, banii au fost mai putini, 8,5 milioane de lei, fata de 12,8 anul trecut. Sumele sunt destinate atat pentru materialul saditor, cat si pentru intretinere. In acest an, am cumparat flori anuale si bienale de 250.000 de lei, puieti, arbusti cu ghimpi si gard viu de 210.000 de lei. Pentru gazonul cumparat de la o firma din Brasov am platit 220.515 lei. In total, am achizitionat 22.000 mp, cu 2 euro/mp, din care ne-au fost furnizati vreo 16.000-17.000 mp, in functie de lucrari", a spus Ion Petre, director la RAADPFL.
Din totalul plantelor de mozaic, florile cu care se obtin tot felul de decoratiuni, 85%, sunt cumparate prin licitatie de la diverse firme, iar restul, 15%, provin din serele din Parcul "Nicolae Romanescu".
Flori de criza: petunii si pansele

Intre florile cele mai intalnite in rondurile si gradinile din oras sunt petuniile si panselutele, ieftine si de efect. Un fir de petunie este achizitionat de RAADPFL Craiova la un pret de 1,2 lei, in timp ce pentru o panseluta se platesc 0,35 lei pe bucata. De la inceputul anului au fost achizitionate 120.000 de fire din categoria florilor bienale: pansele, miozotis, silene. Cele mai scumpe achizitii ale primariei sunt palmierii, 70 la numar, la un pret de 400 de lei bucata. Acestia impreuna cu cei 20 de leandri sunt asezati in ghivece pe Calea Unirii.
Florile cele mai vanate de "iubitorii de plante" sunt trandafirii, care, din spusele reprezentantilor RAADPFL, sunt smulsi din radacina. Acestia dispar mai ales de pe bulevarde, in special pe timpul noptii.