Tanasescu ameninta cu demisia

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a amenintat ieri ca va demisiona din PSD daca la conducerea partidului vine Ion Iliescu.

Amenintarea lui Tanasescu a venit pe fondul gratierii si revocarii gratierii fostului lider al minerilor, Miron Cozma. “Decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma a dus Romania cu multi ani in urma, iar eu nu voi mai ramane in PSD daca la presedintia partidului vine un politician ca Ion Iliescu“, a declarat ieri Tanasescu.
El a aratat ca partidul a luat decizia de a se dezice total de actul lui Ion Iliescu si i-a informat de aceasta decizie pe Iliescu si pe presedintele PSD, Adrian Nastase, aflati la Bruxelles.
“Exista o suparare si o frustrare foarte mare in randurile partidului, oamenii au simtit ca nu-si mai gaseau locul acolo. Nu poti sa pui o asemenea stampila pe un partid foarte mare, care mai are un cuvant de spus in politica, doar dupa decizia unui om, indiferent daca acesta este presedintele tarii“, a spus Tanasescu.

Situatie albastra

Tanasescu a mai mentionat si faptul ca este necesara o reforma a PSD, pentru a promova un nou tip de politica social-democrata, inclusiv prin aducerea de oameni noi. De altfel, el a dat glas unei stari de spirit din partid, aparuta dupa ce Nastase a pierdut prezidentialele. In acest moment, colaboratorii mai vechi ai lui Ion Iliescu se regrupeaza in asteptarea reintoarcerii acestuia la conducere, cu atat mai mult cu cat acesta a si avertizat ca, din februarie, dupa congres, “PSD va fi un alt partid“. De cealalta parte, apropiatii lui Adrian Nastase, printre care se numara si Tanasescu, nu vor ceda usor functiile detinute, fiind dispusi, conform unor surse interne, sa voteze impotriva lui Iliescu la congres. Mai mult chiar, intr-o situatie extrema, asa-numita aripa Nastase l-ar putea ameninta pe Iliescu cu ruperea partidului.

Nici Dan Ioan Popescu nu este de acord

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a sustinut si el ca nu este de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma.
“Nu sunt de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma, precum si a celorlalte persoane acuzate de coruptie si reprimare a manifestantilor din decembrie 1989, chiar daca din punct de vedere uman pot accepta anumite motive“, se arata intr-un comunicat al lui Popescu.



UDMR si PUR ar zice D.A.

Gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma, ca si decizia surprinzatoare de ieri de revocare a decretului de gratiere, a aruncat, mai mult ca sigur, PSD in opozitie. In fata unor posibili parteneri de guvernare precum Ion Iliescu si Adrian Nastase, pe ale caror actiuni politice nesigure nu se poate conta, UDMR si PUR ar fi tentate sa bata palma cu Alianta PNL-PD.

Potrivit unor surse din Alianta, citate de Agentia Mediafax, liderul UDMR, Markó Béla, si cel al PUR, Dan Voiculescu, au decis ca partidele pe care le conduc sa formeze majoritatea parlamentara alaturi de PNL-PD. Cei doi ar fi luat aceasta hotarare in timpul unei intrevederi private cu Traian Basescu, desfasurata in noaptea de joi. Decizia nu va fi insa anuntata oficial pana luni, cand vor fi alese conducerile celor doua Camere ale Parlamentului. Intre timp, comisiile de negociere dintre cele doua structuri continua negocierile politice si pe programele de guvernare. In conditiile in care UDMR si PUR vor alege Alianta pentru participarea la guvernare, viitorul politic al PSD nu pare a fi prea roz, existand posibilitatea unei sciziuni, la fel ca in 1997, cand Teodor Melescanu, impreuna cu alti sase lideri ai PDSR, a format ApR. Co-presedintele Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu, a declarat insa ieri ca nu confirma finalizarea discutiilor cu PUR si UDMR, precizand ca acestea sunt inca in derulare.

“Raul a fost facut“

Revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma reprezinta doar o “balbaiala“ si intervine dupa ce “raul a fost facut“, considera liderul UDMR, Markó Béla. “Pentru mine personal ar fi imposibil sa ma aflu in aceeasi barca cu Miron Cozma sau cu persoane asemanatoare. Cat priveste revocarea decretului de gratiere, dupa parerea mea raul a fost facut. Prin acest gest eu inteleg o balbaiala“, a aratat Markó. Intrebat in ce fel va influenta sprijinul acordat de UDMR unuia dintre cele doua blocuri politice - Alianta PNL-PD sau Uniunea PSD+PUR - revenirea asupra deciziei de gratiere a lui Miron Cozma, Markó a spus ca “orice se intampla in viata politica poate influenta deciziile care se iau“, insa nu a dorit sa precizeze ce le va recomanda in acest sens reprezentantilor CRU, astazi, la Targu Mures.
El a precizat totusi ca in discutiile care se vor purta in cadrul CRU se vor face referiri si la cazul Miron Cozma. De asemenea, Markó a mai spus ca reprezentantii Uniunii au aflat “cu stupoare“ de gestul gratierii lui Miron Cozma si, personal, considera ca acest lucru a fost “un act care influenteaza si deciziile Uniunii pentru zilele urmatoare“.
Anterior, Markó Béla se declarase “extrem de dezamagit“ din cauza gratierii.

PUR n-ar zice nu

Si presedintele PUR, Dan Voiculescu, a admis ieri, la Senat, ca gestul presedintelui Iliescu de a-l gratia pe Cozma le da si umanistilor un imbold de a merge spre Alianta, el precizand insa ca nu s-a luat deocamdata nici o hotarare.
Intrebat depre faptul ca liderul UDMR, Markó Béla, a aratat ca gratierea lui Cozma ii da un impuls sa mearga spre Alianta, Voiculescu a spus: “Si noua“. “Ne da, e adevarat, dar asta nu inseamna ca am hotarat ceva“, a adaugat el. “Oricum, nu suntem de acord cu gestul domnului Iliescu“, a mai spus liderul PUR.