Deputatii din Comisia juridica au stabilit in Legea privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale ca un membru de partid poate plati o cotizatie anuala de maximum 48 de salarii minime, donatiile anuale fiind limitate la 200 de salarii pentru persoanele juridice si 500 pentru cele fizice.

A§n favoarea acestor prevederi s-au pronuntat majoritatea deputatilor prezenti, cu exceptia celor democrati, care au sustinut un amendament formulat de deputatul PD Daniel Buda (foto), ce propusese limitarea la 12 salarii minime brute a sumei totale maxime a cotizatiei pe care o poate plati un membru de partid. Buda argumentase amendamentul sau prin faptul ca varianta cu 48 de salarii ar deveni a€žo pA¢rghie de dictaturaa€œ in mA¢na partidelor, care ar putea folosi aceasta prevedere ca a€žun instrument represiva€œ, pentru a conditiona sprijinul pentru o anumita functie de plata unei cotizatii maxime.
Deputatii au mai stabilit ca partidele au obligatia de a publica in a€žMonitorul Oficiala€œ lista membrilor de partid care au platit o cotizatie mai mare decA¢t valoarea a 10 salarii minime brute pe tara.
CA¢t priveste donatiile, o persoana fizica poate dona unui partid, in decursul unui an, o suma care nu poate depasi valoarea a 200 de salarii minime brute, in cazul persoanelor juridice pragul crescA¢nd la 500 de salarii minime brute.
Amenzi aspre pentru nerespectarea interdictiilor
Candidatii la un mandat de senator sau deputat pot cheltui in campania electorala o suma maxima echivalenta cu 350 de salarii minime brute, candidatii pentru Parlamentul European a€" echivalentul a 2.500 de salarii minime, iar candidatii la functia de consilier judetean si la functia de consilier local in Consiliul General al Municipiului Bucuresti a€" echivalentul a 50 de salarii minime brute.
Nerespectarea interdictiilor prevazute in finantarea campaniilor electorale, precum si a celor referitoare la plafonul maxim in cazul donatiilor si cotizatiilor constituie contraventii care, daca nu se supun si legii penale, sunt sanctionate cu amenda intre 5.000 si 25.000 RON. Proiectul de lege urmeaza sa intre astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, documentul fiind deja votat de Senat.