Corespondenta speciala de la Bruxelles

Deontologilor si manipulatorilor oranj, numarand de pe catargul epavei politice numite Basescu ghilimelele lui Ponta, le-as fi recomandat sa asiste la congresul PES de la Bruxelles la interventiile punctuale ale premierului roman la dezbaterile cu liderii socialisti de partide sau guverne europene. Este pentru prima data, in perindarile sale timide pe la Bruxelles, cand Ponta isi da cu adevarat doctoratul in politica europeana. A vorbit bine despre relatia noastra cu institutiile europene, de reprezentarea romaneasca la nivel european, de fondurile europene, de rolul pe care il va avea Romania in viitoarele decizii, fie ca e vorba de Uniunea Bancara, fie ca e vorba de Pactul Fiscal.
La Bruxelles, Ponta a reusit sa convinga si sa castige sprijin. Tonul s-a schimbat. Presedintele ales al Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev, a promis ca se va implica personal pentru sustinerea lui Victor Ponta si a partidului sau in campania pentru alegerile din decembrie din Romania. Hannes Swoboda, altadata mai retinut, acum a fost de-a dreptul transant. "A venit vremea ca vocea Romaniei sa fie auzita in Uniunea Europeana", a spus el. Swoboda a atacat-o frontal in discursul sau si pe madam Reding. A acuzat-o deschis pe vicepresedinta Comisiei Europene ca a dat dovada de partizanat politic in cazul Romaniei si ca s-a folosit de un asa-zis "caz romanesc" pentru a-si face imagine. "Nu este posibil sa afirmi ca in Romania a fost o lovitura de stat parlamentara, cand in Letonia presedintele a fost inlaturat doar de o decizie a parlamentului fara niciun fel de vot. Ponta a fost prea timid in a spune la Bruxelles despre cum domnul Basescu a schimbat caracterul tarii." Este pentru prima oara cand un inalt oficial european face aluzie si la implicarea de partea lui Basescu a unor servicii secrete. Aspectele tenebroase ale minciunii basesciene incep, incet-incet, sa apara la suprafata si la Bruxelles.
Cedarile enervante ale premierului din ultima vreme, cele care ii descumpanesc inca pe romanii dornici de executia politica sumara a lui Basescu, par sa dea roade, cel putin in inima administrativa a Europei, exact pe terenul favorit al marinarului, de acolo de unde acesta si-a lansat ofensiva impotriva referendumului. Acum se explica multe din tactica expectativei folosita de seful executivului de la Bucuresti. Ponta la conferinta de presa de la Bruxelles: "Decizia mea foarte clara de a fi receptiv la criticile europene, de a demonstra respectarea deciziilor Curtii Constitutionale a contribuit foarte mult. Au fost si foarte multe dezinformari evidente si va dau exemple foarte clare: realmente, aici au fost informati de catre colegii de la PDL ca o sa schimbam judecatorii Curtii Constitutionale. Acum s-a dovedit ca nu i-am schimbat. Au fost acuzatii directe ca o sa schimbam procurorul general si procurorul sef al DNA. Acum s-a dovedit ca a fost o minciuna, desi dl Antonescu a fost presedinte, eu am fost ministru al Justitiei, nu ne impiedica nimic sa facem lucrul acesta. S-a vorbit foarte mult aici, la Bruxelles si au fost informati de catre colegii de la PDL despre faptul ca nu vom respecta deciziile Curtii Constitutionale. Le-am respectat, desi, sigur, nu am fost foarte fericiti sa facem lucrul acesta".
Dezinvoltura cu care Ponta a atacat in limba engleza teme complexe de legislatie sau economie in UE, felul in care a discutat despre provocarile pe care le va avea de infruntat social-democratia occidentala in privinta salvarii Europei din criza ma fac sa cred ca stanga in Romania are, cu Ponta in frunte, sansa sa sune altfel, sa insemne si altceva decat coruptia din vremea lui Nastase si nostagiile retro-staliniste ale lui Iliescu. Sper ca, intre influenta unui socru cu viziuni cazone (Ilie Sarbu), cea a unui mentor in stiinte juridice, transformat de regimul Basescu in detinut politic de drept comun (Adrian Nasatse), sau fanteziile gorbacioviste insuflate candva de "bunicuta" PSD, Victor Ponta sa aleaga o alta cale: "A treia Cale" a lui Anthony Giddens si ca model politic, asa cum declara altadata, pe premierul laburist Tony Blair. Din politica interna romaneasca, lui Ponta ii recomand o alta sursa de inspiratie: Calin Popescu-Tariceanu. Ca si Tariceanu altadata, in lupta cu Basescu, acum Ponta incaseaza. Ar face bine sa invete insa de la fostul premier liberal nu doar lectia incasarii, ci si cea a ripostei. Sa nu uite sa mai dea si restul. Este mai sanatoasa moral decat lectia blatului politic predata la scoala profesionala a PSD de veteranul Hrebenciuc.