Iulian Badea (foto) publica in Cronica Romana articolul "Dispretul, la superlativ absolut", pe care il puteti citi in continuare.
'Romania anului 2010 este condusa de cea mai ipocrita guvernare. Cea mai incompetenta, iresponsabila si corupta Putere din ultimii 20 de ani a reusit "performanta" de a decredibiliza totul, de a umili milioane de romani, de a perverti cu brutalitate o realitate tot mai alarmanta. Si asta doar in sapte luni.
Premierul Boc si colegii sai, sustinuti conditionat de la Cotroceni, continua sa vorbeasca, sa promita, sa sustina, cu un tupeu fantastic, ca Romania anului 2010 se afla pe drumul cel bun. Pe drumul catre relansare economica. Marea drama a acestei gasti de politruci ce se tin cu dintii de privilegiile si imunitatea conferite de actul guvernarii este aceea ca refuza cu incapatanare sa ia in calcul interesele unei populatii saracite si disperate. In timp ce se clameaza necesitatea austeritatii, a reducerii cheltuielilor bugetare, multe dintre institutiile, companiile si agentiile de stat continua sa faca noi si noi angajari.
Posturi de director, consilier sau inspector, prezentate ca "indispensabile", sunt ocupate in cadrul unui simulacru de concurs chiar si in aceste zile cand guvernantii se dau decisi sa concedieze peste 50.000 de angajati din sistemul bugetar. Inutil sa mai adaug aici interesele de partid care nu pot fi anihilate de restructurarea unuia sau altuia dintre posturile de secretar de stat sau subprefect.
"Rotatia cadrelor", o strategie guvernamentala pe care o credeam demult apusa, a fost scoasa de la naftalina de actuala Putere, o Putere incapabila sa isi sacrifice clientela de partid. Nu putine sunt cazurile in care un secretar de stat a parasit un minister pentru a fi angajat, pe o functie similara, in altul. Marea majoritate a celor care si-au vazut desfiintate posturile in urma acestei restructurari jalnice au fost cadorisiti cu alte functii in administratia publica, pe la Directiile de Munca, Agricultura, Cultura, iar exemplele pot continua.
Credibilitatea Cabinetului Boc a atins cota de avarie. De altfel, devine greu de crezut ca cineva mai poate gira acest guvern rupt de orice realitate. Doar clicile de profitori care sunt dependente de Palatul Victoria, Palatul Cotroceni si sediul central al PDL din Aleea Modrogan mai continua sa sustina, interesat bineinteles, aceasta Putere.
Pe de alta parte, milioane de romani realizeaza, din pacate, mult prea tarziu faptul ca in spatele lui Traian Basescu se ascund obsesii de marire greu de subordonat interesului si viitorului unei tari ce se afunda cu fiecare zi in neajunsuri. La randul sau, Opozitia este macinata de orgolii si lupte pentru Putere, dovedindu-se la fel de incapabila sa inteleaga drama populatiei, sa ofere solutii alternativa, sa demonstreze ca a inteles ceva din greselile trecutului.
Vor urma luni de cosmar pentru Romania. Economia va continua sa piarda teren, exporturile vor fi in continuare paralizate, fiscalitatea va inchide firmele una dupa alta, institutiile vor ramane la cheremul intereselor de partid, in timp ce Basescu, Boc, Udrea si ceilalti ne vor spune, din ce in ce mai des, mai apasat, mai obraznic, ca este nevoie de austeritate, saracie, suferinta, ca singura solutie de combatere a crizei.
Nu conteaza ca populatia nu isi mai poate achita creditele, nu isi mai poate asigura un trai decent, nu mai are forta nici macar sa spere intr-o ipotetica bunastare. Conteaza doar ca regimul Basescu-Boc nu va concepe sa piarda Puterea. Va continua sa sfideze realitatea, sa identifice vinovati imaginari, sa priveasca totul doar prin prisma propriilor interese.
Nici chiar Raportul CE privind Justitia nu reprezinta un semnal de alarma in viziunea celor ce ne conduc si care continua sa ne minta cu o nonsalanta tipica marilor impostori. Dar pe cine oare mai surprinde micimea actualei clase politice? '