Mihai Stefan publica pe ImpactNews un articol intitulat "Ganduri de tradare. Dragnea si Nechita nu se vor la mana lui Geoana", pe care il puteti citi in continuare.
'Viitoarea echipa de conducere a PSD va fi aleasa din randurile listei propuse de castigatorul sefiei PSD, cu singurul amendament ca acum ei pot rivaliza intre ei pentru o anumita functie. Decizia luata de tabara Geoana nu este decat o deschidere cosmetizata a listei, lucru stiut de Liviu Dragnea si ieseanul Gheorghe Nichita. Ei au intrat in conflict cu Geoana dupa ce au cerut ca BPN-ul sa fie ales dupa Congres pentru a permite si perdantilor sa candideze la aceste functii.
Potrivit unor surse social-democrate, cei doi ar dori sa-l tradeze pe Geoana in favoarea lui Victor Ponta, dar se tem sa nu ramana fara functii daca practica listelor va fi pastrata de delegati la Congres, iar "lozul" lor se va dovedi necastigator.
Varianta finala in baza careia social-democrati vor putea candida la functiile de conducere din partid a fost mosita astazi in chinuri de catre sustinatorii lui Geoana, nelipsind contrele si tensiunile intre proprii sai partizani. Condusi de secretarul general, Liviu Dragnea si de liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita, o parte din liderii moldoveni de filiale au incercat sa profite de anuntul lui Ion Iliescu de retragere din functii pentru a flutura pericolul pierderii voturilor delegatilor la Congres in cazul in care nu se va gasi o formula mai normala ca alternativa la propunerea votului inchis pe liste.
Ei i-au cerut lui Geoana sa se multumeasca numai cu alegerea sa la Congres si au propus ca alegerea celorlalte functii din BPN-ul partidului, respectiv posturile de primvicepresedinte si de vicepresedinti, secretari executivi si secretar general sa aiba loc in cadrul unei sedinte ulterioare a Consiliului National.
Nichita a propus chiar ca respectivul CN sa aiba loc fie in aceaeasi zi dupa Congres, fie a doua zi pentru a permite astfel si celor care au pierdut cursa penru sefia partidului de a candida la alte functii. O idee similara cu cea exprimata de Nichita a fost avansata recent si de Ion Iliescu. El a spus ca perdantii functiei de presedinte PSD trebuie sa aiba sansa sa candideze pentru alta functie intr-un Consiliu National, care sa aleaga restul BPN.
Interesat direct ca reconfirmarea sa in functie sa nu poarte doar amprenta blagoslovirii lui Geoana, dar mai ales de recapatarea libertatii sale de miscare la congres, Dragnea a sustinut si el demersul lui Nichita, dar propunerea s-a lovit de refuzul ferm al gruparii de la Olt, care, in frunte cu Ion Toma au venit cu o alta solutie de compromis: crearea unei stari de concurenta "democratica" la Congres pentru functiile de conducere din BPN prin permiterea reprezentantilor aripii Geoana de a candida mai multi pe acelasi post.
Potrivit unor surse social-democrate, propunerea lui Nichita ar fi permis unor social-democrati inregimentati cu de-a sila sub flamura lui Geoana sa sustina candidatura unui alt rival la sefia partidului fara teama ca li se va interzice dreptul de a candida ulterior pentru o functie de vicepresedinte in cazul in care pretendentul sustinut de ei la sefia partidului ar fi pierdut.
Mica concesie facuta de Geoana propriilor partizani e mai mult de imagine. In fapt acesta nu scapa din haturi proprii sai oameni, ba mai mult ii leaga si mai mult de glie. In cazul in care Geoana va castiga sefia partidului, sustinatorii sai pot concura mai multi pentru fiecare din cele 15 posturi de vicepresedinte prevazute in noul proiect de statut. Singura conditie pusa: cei care candideaza pe lista lui Geoana trebuie sa precizeze in scris pe cererea de candidatura ca-si asuma programul acestuia si nu pot candida si pe alte liste, aceeasi regula fiind valabila si pentru sustinatorii contracandidatilor actualului presedinte.
Aceeasi stare de lucruri va fi valabila si concurentii la functiile de prim-vice, secretar general si secretari executivi care compun Biroul Permanent National al partidului. In final, lista sa de candidati ar putea sa contina un numar superior de candidati fata de functiile puse in joc.
Cea de-a doua etapa de vot dedicata alegerii BPN-ului partidului va insa rezervata exclusiv celor inscrisi pe lista celui care a castigat presedintia.
Decizia a avut darul de a nemultumi si mai mult tandemul Nichita-Dragnea care percep varianta concurarii cu colegii din aceeasi tabara ca un element de risc pentru propriile ambitii de marire si, totodata ca un impediment pentru propriile lor jocuri de interese la congres.
Surse social-democrate sustin ca este posibil ca ambii sa tradeze cauza lui Geoana in ziua Congresului si sa-si reorienteze votul spre Victor Ponta, desi risca sa nu se mai regaseasca in echipa de conducere daca acesta va fi infrant.'