Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, sustine ca Traian Basescu si PD-L intentioneaza sa fraudeze alegerile din strainatate, folosindu-se de anumiti "aghiotanti" si functionari detasati in Ministerul Afacerilor Externe de la Ministerele Tineretului si Sportului si cel al Turismului, in perioada mandatelor Monicai Iacob-Ridzi si, respectiv, Elenei Udrea.
Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a intrat in posesia unei informatii, "care il ingrijoreaza" si potrivit careia incepand din luna mai au fost detasati din Ministerul Tineretului si din Ministerul Turismului in Centrala MAE foarte multi functionari "pentru care nu exista, la acel moment, decat o aparenta explicatie profesionala".
"Aflam astazi ca mare parte dintre acestia - de la doua ministere controlate de Traian Basescu - urmeaza sa fie pusi pe lista celor care fac parte din sectiile de votare din strainatate si, cel mai probabil, ca sefi ai acestor sectii de votare. Este o chestiune extrem de preocupanta si solicitam astazi conducerii MAE, in numele PSD, sa elimine aceste personaje pe de pe listele celor care ar urma sa fie transferati in sectiile de votare pentru alegerile prezidentiale. Este o incercare smechereasca a lui Traian Basescu si a PD-L de a incerca sa isi infiltreze oamenii in sectiile de votare", a sustinut senatorul PSD.
Corlatean a facut referire la un "aspect fara precedent" si anume faptul ca MAE, prin semnatura secretarului de stat Eugen Tomac, care a fost consilier al presedintelui Traian Basescu, fost candidat al PD-L la europarlamentare in diaspora si coordonator al Departamentului pentru romanii de pretutindeni, a solicitat partidelor politice romanesti, inclusiv PSD, "in termeni foarte fermi, imperativi", sa comunice care sunt reprezentantii partidelor in sectiile de votare, cu nume, prenume, CNP, telefoane si toate coordonatele.
"Vreau sa spun, din capul locului, ca aceasta solicitare este ilegala, pentru ca, potrivit legii, Biroul Electoral Central este cel care gestioneaza reprezentantii din sectiile de vot si face centralizarea, astfel incat solicitarea aghiotantului lui Traian Basescu este nefundamentata si ilegala si raspunde extrem de pragmatic dorintei de controla sectiile de votare, de a-i controla pe reprezentantii partidelor politice din sectiile de votare, pentru a-i intimida sau, eventual, cointeresa", a spus social-democratul.
Potrivit acestuia, BEC "a reactionat foarte rapid si i-a pus la punct pe acesti portocalii", printr-o adresa semnata de presedintele Biroului pentru sectiile de votare din strainatate, judecatorul Mirel Vasilescu, in care se spune foarte clar ca MAE nu are ce cauta in acest subiect, iar partidele politice vor transmite in termenii legali reprezentantii din sectiile de votare la BEC.
Ulterior, "MAE a revenit stangaci" printr-o adresa facuta pe 11 iunie 2009, semnata de secretarul de stat Robert Cazanciuc, in care se spune ca, intr-adevar, MAE nu are ce cauta in acest subiect. "Cu toate acestea, se dau in continuare telefoane din MAE catre partidele politice, inclusiv la PSD, pentru a se solicita totusi datele de identificare ale acestor reprezentanti. Este vorba despre o actiune de manipulare si de fraudare a alegerilor", a mai spus senatorul PSD.