Corina Cretu publica pe Amos News un articol intitulat "Tara nimanui", pe care il puteti citi in continuare.
'Cu toata tevatura care se face in jurul unei noi arestari "senzationale" dintr-o serie ce se arata a fi si fara sfarsit si fara vreo finalitate, nu pot sa uit scena incredibila de dupa sedinta de Guvern din aceasta saptamana. Ministrii Muncii si de Finante se uitau tamp unul la celalalt, nereusind sa scoata un cuvant drept raspuns la o intrebare banala: de unde vor lua cele 3,5 miliarde de euro pe care presedintele Traian Basescu le vede lipsind in 2011 din bugetul sistemului public de pensii.
Inteleg ca ambii ministri abia dau piept cu realitatile domeniilor pe care, in principiu, trebuie sa le gestioneze. Doar ca si unul, si celalalt sunt parlamentari si au facut parte din comisiile parlamentare de specialitate, care, in teorie macar, trebuie sa controleze activitatea celor doua ministere. Gheorghe Ialomitianu a fost vicepresedinte al Comisiei de Buget, Finante si Banci, cea care avizeaza Bugetul de Stat si pe cel de Asigurari Sociale. Ioan Botis, ministrul Muncii, a fost vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala. Bugetele celor doua ministere au trecut prin filtrul lor. Chiar nu stiu pe ce si-au pus semnatura? Ordonanta de Urgenta privind rectificarea Bugetului, din august, n-a trecut si ea prin cele doua comisii? Si atunci de ce s-au blocat, de ce nu puteau deschide gura? I-o fi socat enormitatea cifrei? Nu le da voie premierul sa vorbeasca? Sau sunt pur si simplu incompetenti?
Unul dintre clipurile electorale ale PDL a fost construit, in 2008, in jurul sloganului "Romania pe maini bune." Asa sa fie? Cat de bune sunt "mainile" care ne conduc, daca Romania este practic singura tara din UE care se afunda in criza? In care haosul administrativ se intinde zi de zi in tot mai multe domenii ale vietii economice si sociale?
Sigur, unele dintre "mainile" care ne conduc au evidente abilitati de a se lipi de banii publici. Nu mai pomenesc nume, pentru ca vad ca cei de la DNA au o profunda sfiosenie in fata acestor potentati ai zilei. Dar poate ca si-ar folosi mai bine talentele in buna gestionare a economiei si societatii, cu conditia sa aiba un dram de bun-simt si de constiinta. Dar tocmai bunul-simt si constiinta lipsesc celor care ne conduc. Nu mi se pare ca este de demnitatea Presedintelui Romaniei sa-si eticheteze adversarii politici drept "ticalosi", pentru ca au votat marirea pensiilor. O decizie pe care realitatile generate de aderarea la UE o impuneau. Si nici de bun-simt nu mi se pare.
Cum o lipsa de bun-simt a fost si umilirea contribuabililor la ghiseele institutiilor statului, pentru a-si plati taxele si impozitele. Nu vorbim despre principii. Este normal ca orice venit sa fie impozitat. Este anormal sa introduci taxe si impozite in dispretul Constitutiei si legilor tarii, s-o faci peste noapte, trecand peste orice. Si sarabanda proastei guvernari continua. Asistam la o serie de incercari de re-centralizare a deciziei, de ingradire a autonomiei locale. Administratiilor locale li se transfera noi atributii, in schimb li se iau bani din bugete si sunt obligate sa-si reduca numarul de angajati.
Romania se comporta tot mai imprevizibil, atat in domeniul deciziilor economice, cat si in politica externa. La Bruxelles actualul guvern practic nu exista. Rata de Absorbtie a fondurilor europene este ridicola. Nu avem o politica europeana, enervam pe toata lumea cu modul in care intelegem sa ne respectam obligatiile. Guvernul remaniat arata, din pacate, si mai rau decat cel dinaintea lui, care nici el nu era o culme a eficientei si a onestitatii. In acest timp economia merge tot mai prost, se distrug locuri de munca, datoria externa creste, si nimeni nu stie care vor fi costurile economice si sociale ale rambursarii ei.
Dar conducatorii tarii continua sa ne asigure ca Romania este pe maini bune. Daca ii intrebi pe ce se bazeaza, obtii drept raspuns o mostra de tupeu greu de suportat. Pentru ca despre tupeu este vorba in mentinerea guvernului Boc, in pofida evidentei si dureroasei sale lipse de performanta... '