Parlamentul a luat luni act de decizia Curtii Constitutionale referitoare la referendumul pentur demiterea presedintelui din 29 iulie. Imediat dupa aceasta, hotararea CCR a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, presedintele Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, dupa o luna si jumatate de suspendare.
UPDATE 10:50: Potrivit Radio Romania Actualitati, Traian Basescu a revenit la Palatul Cotroceni, dupa 52 de zile de suspendare.
Va reamintim ca Traian Basescu a fost demis de Parlament pe 6 iulie, Crin Antonescu devenind presedinte interimar. Pe 29 iulie a fost organizat referendumul pentru demiterea presedintelui, unde, pentru ca votul sa fie validat, ar fi trebuit sa se prezinte 50% plus 1 dintre cetatenii cu drept de vot. Potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central, prezenta la vot a fost de 46,24%.
USL a contestat aceste date, sustinand ca numarul persaonelor cu drept de vot este mai mic decat cel luat in calcul in cadrul referendumului. Cu toate acestea, Institutul National de Statistica nu a putut furniza cifrele reale ale populatiei Romaniei, rezultatele recensamantului din 2011 fiind asteptate abia in 2013.
Pe 21 august, Curtea Constitutionala a constatat ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum la referendumul din 29 iulie si ca Traian Basescu ramane in functia de presedinte.