Plenul Senatului a votat ieri modificari la legislatia in vigoare privind protectia consumatorului, prin care un furnizor de servicii financiare nu poate sa denunte unilateral un contract fara o propunere de refinantare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.
Senatorul PD-L Iulian Urban a introdus in textul ordonantei, cu acordul colegilor senatori, prevederea conform careia imposibilitatea consumatorului de acceptare a conditiilor privind modificarea continutului clauzelor contractuale referitoare la costuri nu da dreptul furnizorului de servicii financiare sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul fara o propunere de reesalonare a graficului de rambursare sau fara o propunere de refinantare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.

Toate comisioanele, la vedere

De asemenea, senatorul PD-L a mai introdus si alt amendament, mai tehnic, referitor la derularea contractelor dintre consumator si furnizorul de servicii financiare. Potrivit acestuia, in cadrul contractelor incheiate, furnizorii de servicii financiare sunt obligati sa respecte urmatoarele reguli: dobanzile, precum si toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri aferente acordarii si derularii contractului, respectiv aferente unor servicii in privinta carora consumatorul nu dispune de libertate de alegere vor fi mentionate in contract, fara a se face trimiteri la conditii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare, lista de tarife si comisioane sau orice alt inscris. Eventuale trimiteri la conditii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare raman inaplicabile in cazul in care acestea nu sunt acceptate de consumator la semnarea contractului.
El a explicat ca „in ultima perioada s-a dat nastere la o serie de abuzuri prin inserarea in contractele existente a unor clauze prin intermediul carora consumatorul accepta conditiile generale practicate de furnizor, fara analiza prealabila“. Încalcarea acestor dispozitii se pedepseste cu amenda contraventionala intre 10.000 si 100.000 de lei.
Cat priveste creditul ipotecar, Urban a tinut sa specifice clar in lege ca „orice modificare a ratei dobanzii sau a costurilor creditului va fi efectuata cu respectarea legislatiei in vigoare“. Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie trimis la Camera Deputatilor.
NewsIn