Lupta anti-Contac declansata de Alianta D.A. dupa cistigarea alegerilor generale a dat rezultate. Prefectul Cristian Roman a primit ieri de la Guvern actul final de control la Consiliul Judetean (CJ) si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP) in care se arata ca presedintele Constantin Contac este incompatibil si trebuie destituit. Motivul principal invocat nu este acela ca firmele la care Constantin Contac este actionar ar fi efectuat lucrari sau ar fi furnizat materiale cu fonduri provenite de la CJ, ci faptul ca fiul sau, Liviu Contac, i-ar fi direct subordonat intrucit este director la DJDP, unitate a consiliului. Dupa cum v-am informat intr-un numar anterior, in urma unei sesizari depuse de parlamentarii liberali la Executiv, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar a dispus o verificare la institutiile mentionate.
Adresa de la corpul de control a sosit ieri si este semnata de un secretar de stat. Pasul urmator ar fi semnarea de catre prefect a unui ordin privind incetarea mandatului presedintelui CJ, care este si sef al organizatiei judetene a PSD. Cristian Roman a evitat insa ieri sa prezinte o pozitie ferma in acest caz. "Cert este ca decizia e in mina mea si va fi una conform legii ", a spus primul reprezentant al Guvernului in judet. El a aminat pentru astazi sa isi expuna punctul de vedere. Este de asteptat ca prefectul sa se consulte cu liderii judeteni ai Aliantei D.A. si sa semneze ordinul de incetare a mandatului, dat fiind faptul ca in ultima jumatate de an PNL si PD au incercat intr-o multime de moduri sa il obstructioneze pe seful CJ si sa ii preia functia.
Prefectul i-a adus personal la cunostinta presedintelui CJ de adresa primita de la Guvern. Constantin Contac sustine insa ca este compatibil si ca nu exista motive pentru a fi destituit. "Sint niste analfabeti. Eu nu sint Gheorghe Ascroafei din Valea Porcului sa faca asa ceva cu mine. N-au decit sa ia decizia, sa faca ce vor, vom vedea ce se intimpla ", a afirmat presedintele CJ. Acesta a mai spus ca fiul sau si-a dat demisia din fruntea DJDP tocmai de pe 18 august, astfel incit motivul invocat pentru incompatibilitate practic nu mai exista. In plus, Contac spune ca seful direct al directorului DJDP este vicepresedintele Marcela Lozneanu si nu el. Seful CJ a vorbit cu presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, care l-a asigurat de tot sprijinul si i-a recomandat sa adopte o atitudine linistita. Totodata, seful consiliului a aratat ca se va adresa inclusiv Tribunalului de la Haga pentru a-si cauta dreptatea.
Potrivit legii, daca este sesizat asupra starii de incompatibilitate a unui ales local, prefectul poate sa emita ordin de incetare a mandatului respectivului. Daca se va intimpla acest lucru cu presedintele CJ, atunci el nu isi pierde si mandatul, ci doar functia. Trebuie convocata o sedinta de Consiliu in care consilierii judeteni sa desemneze prin vot secret un nou presedinte. Acesta trebuie sa intruneasca voturile a minim jumatate plus unu dintre consilieri. Alianta D.A. si Partidul Conservator nu detin insa majoritatea in consiliu, avind doar 15 consilieri, pe cind coalitia formata din PSD si viitorul Partid Popular au 18, ceea ce inseamna ca Alianta ar trebui sa cistige voturile a inca doi consilieri pentru a-si putea impune omul dorit. Numele cel mai vehiculat este cel al consilierului liberal Gheorghe Ciubotaru, cel care a avut mai multe dispute cu actualul presedinte al consiliului.
Ceea ce se intimpla la Botosani nu este o noutate, si in alte judete unii presedinti de CJ ne-aliantisti au fost demisi in urma unor ordine de prefect, insa dupa organizarea alegerilor in CJ au fost realesi.
In afara de aspectele privitoare la Constantin Contac, in adresa se mai specifica si faptul ca secretarul judetului Nicolai Colesniuc trebuie sa isi inceteze activitatea la CJ deoarece a indeplinit virsta de pensionare si nu mai poate ocupa acest post. Liviu Contac, despre care prefectul sustine ca ar fi membru PNL, nu a fost de gasit ieri, fiind plecat in concediu.