Constiinta unui Liberal de Stanga: Cu sange rece, sau luciditatea raului

Incepe o perioada mizerabila a relatiei intre Palate; nu ca pana acum "coabitarea" ar fi fost un model de responsabilitate, doar ca nebunia atinge deja paroxismul la basescu. Pentru ca nebunie este ceea ce vrea sa faca in cazul Bugetului. Ar fi insa prea simplu sa punem totul pe seama nebuniei personajului, nebunie evidenta pentru oricine are ochi de vazut si minte de judecat. Dar nebunia este dublata-deloc paradoxal!- de o luciditate a raului si a urii cum, sincer, nu are echivalent in istoria moderna a Romaniei. Nimeni nu a facut rau romanilor cu premeditare, cu atata sange rece, cu atata determinare si iresponsabilitate, cu atata minutioasa planificare precum traian basescu.
Nu am inteles si nici n-am sa inteleg de unde atata ura fata de natiunea asta la traian basescu. Pentru ca, e evident, basescu ne uraste. Nici macar scuza ca vrea sa ne faca bine cu forta nu exista. El nu vrea nimic pentru romani; il doare in cur de ei si de nevoile lor, de visele si de asteptarile lor. A scos macar un cuvant despre faptul ca, in acesti noua ani de cand este presedinte, saracia, numarul saracilor, au crescut dramatic in Romania? A avut macar o tresarire atunci cand in tara pe care o conduce s-a murit la propriu de foame? Este o rapace pasare de prada, bolnava de putere, si atat. Romanii nu puteau face o alegere mai proasta decat asta. Si, de parca le-a luat Dumnezeu mintile, l-au mai ales o data!
Acum este prea tarziu sa mai facem ceva impotriva lui basescu. Putem face insa doua lucruri. Primul, sa nu o luam noi razna, si sa ne pregatim pentru a curata statul, institutiile sale, de mostenirea lui otravita. Si, in al doilea rand, sa ne asiguram, constitutional, legal si institutional, ca episodul "basescu" nu se va mai putea repeta