Senatorul Augustin Constantin MITU a sustinut o declaratie politica cu titlul: Romania, stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Pentru noi toti!
Puteti citi in continuare textul declaratiei politice:
Cand vine vorba de Constitutia unui stat, lucrurile sunt extrem de clare. Constitutia reprezinta legea fundamentala a oricarei tari, iar ea consemneaza principiile de baza ale statului, drepturile si indatoririle cetatenilor. Pornind de la aceasta definitie a Constitutiei, este lesne de inteles de ce state precum SUA fac apel la articolele prevazute in propria Constitutie pentru a regla problemele care intervin in modificarea sau alterarea principiilor consemnate constitutional.
Constitutia este garantul si reperul existentei unui stat, ale evolutiei lui, ale istoriei lui si, nu in ultimul rand, ale principiilor de baza pe care toti cetatenii acelui stat au datoria de a le respecta, incepand cu presedintele tarii si terminand cu oricare alt cetatean.
Pe teritoriul Romaniei, convietuiesc, de secole, cetateni de diferite etnii care s-au stabilit pe pamantul romanesc si care au inteles ca Romania a devenit caminul lor. Acest lucru, ca oriunde in alta parte a lumii, presupune respectarea, in primul rand, a Constitutiei tarii si, nu in ultimul rand, a valorilor ei. Cetatenii de origine maghiara reprezinta una dintre cele mai puternice si numeorase etnii de pe teritoriul Romaniei, cu o traditie istorica destul de veche si cu o adaptare la viata romaneasca pe masura. Din randurile acestora, istoria atesta o seama de valori umane incontestabile care au depus eforturi in beneficiul statului roman. Toate acestea cred ca vin si sublinieaza fara nicio urma de indoiala ca maghiarii din Romania au reusit sa inteleaga si sa asimileze valorile si traditiile romanesti si sa le impleteasca strans cu cele proprii. De aceea, este de neinteles de ce, de o vreme, reprezentantii etniei maghiare au declansat un fals razboi etnic, si nu numai, care culmineaza, acum, cu o cerere sau o propunere cel putin nepotrivita. Aceea de modificare a articolului 1, alineat 1 din Constitutia Romaniei:
‘Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.’
Doamnelor si domnilor, acest paragraf al Constitutiei, primul cu care se deschide codul legilor organice ale tarii si care inglobeaza principiul care atesta in mod indiscutabil unitatea si indivizibilitatea- din orice ratiuni ar fi ele- ale statului si, in consecinta, ale poporului roman cred ca este mai mult decat suficient, explicit si incontestabil pentru imposibilitatea ca el sa fie vreodata schimbat. Aici, nu este vorba de o vocatie nationalista, sovinista sau de alta natura, ci este vorba de a te simti roman, atat timp cat traiesti de secole laolalta cu acest neam. Restul, este o chestiune care nu tine de bunul-simt civic sau de iubirea de neam, ci as spune ca tine, mai degraba, de o chestiune care ramane discutabila, mai ales din perspectiva politica.
Asadar, haideti sa respectam Constitutia Romaniei, actuala sau revizuita, incepand de la primul sau articol si primul paragraf pana la cel din urma cetatean care traieste pe acest teritoriu.