Ultima Ora informeaza : Constitutia neconstitutionala
Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au decis ca mai multe articole din Constitutia facuta de presedintele Traian Basescu sunt neconstitutionale.
Acestia s-au referit la mai multe articole dn proiectul trimis de presedintele Traian Basescu, printre care confiscarea averilor dobandite licit. Acest articol elimina prezumtia ca o avere este obtinuta licit.
Avizul judecatoriilor Curtii Constitutionale este oricum consultativ, iar presedintele poate trimite proiectul de lege in parlament.
Traian Basescu a trimis pe 9 Iunie, la Curtea Constitutionala proiectul de revizuire a Constitutiei. Proiectul a fost trimis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ.
Cele mai importante prevederi ale proiectului de modificare a Constitutiei:
Potrivit noului proiect, Presedintele nu va putea fi suspendat din functie fara avizul Curtii Constitutionale.
Parlamentarii vor fi perchezitionati, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, alesii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentara si pentru declaratiile politice.
De asemenea, Parlamentul va avea la dispozitie 10 zile pentru a se pronunta asupra unui nou Guvern. Daca legislativul nu se pronunta in acest termen, Guvernul se considera automat cazut si se face o noua nominalizare. Legea fundamentala ar urma sa limiteze nenumaratele asumari ale Executivului.
Guvernul isi va putea angaja raspunderea in Parlament o singura data pe sesiune, daca nu este vorba despre proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fara o consultare prealabila cu presedintele. Si nu in cele din urma, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB.
In plus, Traian Basescu vrea sa fie singurul care sa aiba imunitate pe cand parlamentarii ar putea ramane descoperiti. Este o alta propunere de modificare a Constitutiei. Vizata este si justitia: Basescu propune ca ordonanta de retinere sa se prelungeasca de la 24 la 48 de ore.
CCR: Primele noua articole din proiectul de revizuire, declarate constitutionale
Curtea Constitutionala a analizat joi, 16 Iunie, proiectul legii de revizuire a Constitutiei, ajungand cu dezbaterile pana la articolul 61. Noua articole au fost declarate constitutionale, conform anuntului facut de presedintele Curtii din Romania (CCR), Augustin Zegrean.
Decizia a fost luata in unanimitate de catre judecatori, iar dezbaterile vor fi continuate vinerea aceasta.
Traian Basescu vrea in Parlament pe 27 iunie tocmai pentru a vorbi despre cele doua mari proiecte ale sale din ultima perioada: reorganizarea tarii si revizuirea Constitutiei. Pe 21 Iunie vor avea loc consultari la Palatul Cotroceni pe marginea acestor teme cu partidele parlamentare.