Adevarul informeaza: Constitutia lui Basescu, luata la bani marunti
Presedintia doreste modificarea Legii fundamentale, insa multe dintre schimbarile vizate nasc adevarate controverse, intrucat ar incalca drepturile esentiale statuate de CEDO.
Proiectul noii Constitutii cuprinde, pe langa schimbarile din domeniul politic, si o serie de modificari in sistemul judiciar. Surprinzator, presedintele propune ca judecatorii sa se supuna si deciziilor Curtii Constitutionale, unde toti membrii sunt numiti politic! O alta propunere de modificare controversata este legata de actele referitoare la politicile fiscale si bugetare - printre care procesele privind reducerea salariilor sau eliminarea sporurilor - ce nu vor mai putea fi contestate in instanta. Specialistii in Drept sustin ca aceasta modificare ar incalca dreptul liberului acces la Justitie statuat de CEDO.
Constitutia revizuita trebuie adoptata de Parlament cu doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor, dupa care se organizeaza referendum.
In cazul reorganizarii teritoriale, Traian Basescu incearca sa evite aceasta procedura complicata, prin reconfigurarea judetelor fara modificarea Legii fundamentale.
Proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Presedintie prevede mai multe modificari in sistemul judiciar. Una dintre cele mai importante propuneri de modificare face referire la dobandirea ilicita a averii si la posibilitatea confiscarii ei. In ciuda cerintelor UE, in Romania nu s-a putut demonstra niciodata irevocabil obtinerea ilegala a vreunei averi.
"Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma", este textul constitutional in vigoare care apara proprietatea in Romania. "Caracterul licit al dobandirii se prezuma", se elimina din noul text, astfel ca anchetatorii nu vor mai fi nevoiti sa demonstreze ca averea a fost dobandita ilicit, ci persoanele supuse controlului vor trebui sa aduca probele provenientei agoniselii lor. Practic, o persoana care nu va putea justifica cheltuielile efectuate in raport cu veniturile, chiar si fara comiterea unei fapte penale, risca sa ramana fara averea pentru care nu gaseste justificare.
"Noua modificare este o imbunatatire substantiala. In aceasta perspectiva, eliminarea prezumtiei de dobandire licita a averii va usura munca instiutiilor abilitate sa confiste averi nejustificate, fara a avea legatura neaparat cu savarsirea unor infractiuni. Din nefericire, pana acum, in practica, interpretarea prezumtiei era absoluta", a declarat, ieri, pentru "Adevarul" secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. De altfel, in nicio alta tara din Europa, cu exceptia Republicii Moldova, nu exista prezumtia de dobandire licita a averii.