Constiinta unui Liberal de Stanga: Acum vine greul: guvernarea

Alegerile au trecut, baietii buni au invins, Basescu a inghitit porcul si l-a desemnat pe Ponta sa formeze guvernul, acum este cazul sa vedem si ceva actiune. Cu alte cuvinte, inainte de marea targuiala pe ministere si ministri, am vrea sa stim si noi programul de guvernare al USL. Ca sa stim de ce apar sau dispar ministere, trebuie sa aflam ce obiective vor uselistii sa atinga in acesti 4 ani. Aici USL este mai opaca decat cel mai opac material de pe planeta asta. Si nu face bine nimanui aceasta opacitate.
Nu stiu in ce masura mai conteaza numele ministrilor, cata vreme institutiile pe care le vor conduce functioneaza ca dracu. Or, de aproape doua decenii Romania straluceste prin lipsa sa de performanta administrativa, perfect ilustrata de rata rusinoasa de absorbtie a fondurilor europene. Si nu cred ca multiplicarea ministerelor reprezinta raspunsul adecvat la problema performantei administrative. Nu prea am auzit cuvinte precum de-birocratizare si de-politizare, cu referire la cresterea capacitatii administrative a statului. Locul baronilor PDL a fost deja luat de baronii USL, vindecati si de ultimele sechele de timiditate, care inlocuiesc clientela portocalie cu aceea uselista. N-am facut nimic, pentru ca nu de genul asta de schimbare avem nevoie.
Acum vine cu adevarat greul pentru USL: guvernarea. Cele sapte luni nu sunt relevante decat pentru slabiciunile aliantei, nu si pentru capacitatea sa de a performa si de a guverna bine. Eu la aceste probleme astept raspuns. In loc de asta avem spectacolul erorilor si deciziilor luate pe picior, al vanitatilor si frustrarilor liderilor USL, al conflictului dintre agendele PSD, PNL si PC.
Cam putin, pentru o victorie electorala atat de mare...